Ο Μπιλ Γκέιτς ορκίζεται ότι θα εγκαταλείψει τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

Πρωτοεμφανίστηκε στη λίστα Forbes 400 το 1986, πλέον εκτιμάται πως κατέχει 100 δισ. δολάρια, που θα τα κάνει δωρεές...στο ίδρυμα του.
Αυτή τη στιγμή η περιουσία του είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
Αυτή τη στιγμή η περιουσία του είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
via Associated Press

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο δίνοντας ένα ποσοστό της περιουσίας του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που μοιράζεται με την πρώην σύζυγό του, Μελίντα Φρενς Γκέιτς.

Με «την υποστήριξη και την καθοδήγηση του διοικητικού συμβουλίου μας», ο Γκέιτς είπε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, δωρίζοντας 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα για το κληροδότημά του. Αυτή τη στιγμή η περιουσία του είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

«Καθώς κοιτάζω το μέλλον, σκοπεύω να δώσω σχεδόν όλο μου τον πλούτο στο ίδρυμα», δημοσίευσε ο Γκέιτς σε Tweet. «Θα κατέβω [σε χαμηλότερες θέσεις] και τελικά θα βγω από τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου».

Ο Γκέιτς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λίστα Forbes 400 το 1986, λίγο αφότου η Microsoft μπήκε στο χρηματιστήριο. Κατείχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από το 1995 έως το 2010 και για άλλη μια φορά από το 2013 έως το 2017. Τότε και για τα επόμενα χρόνια εκθρονίστηκε από τον Τζεφ Μπέζος και τον Έλον Μασκ.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates ιδρύθηκε το 2000 για να καταπολεμήσει την πείνα και τη φτώχεια στον κόσμο, να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ασθενειών και να παρέχει χρηματοδότηση σε φοιτητές για τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του ιδρύματος είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπαφετ. Ο Μπαφετ, ο οποίος υπηρέτησε ως διαχειριστής (απολαμβάνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του Γκέιτς) του ιδρύματος για 15 χρόνια, έχει δώσει στον οργανισμό από το 2006 πάνω από 36 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ιδρύματος.

Οι φιλανθρωπικές δράσεις του Γκέιτς έρχονται ως απόρροια αυτού που περιέγραψε ως «παγκόσμια οπισθοδρόμηση», συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, του πολέμου στην Ουκρανία και της ανατροπής της ιστορικής απόφασης Roe εναντίον Wade, που «άφησαν πολλούς ανθρώπους απογοητευμένους, να αναρωτιούνται εάν ο κόσμος είναι προορισμένος να οδεύει προς το χειρότερο.”

Ο Γκέιτς πιστεύει ότι είναι «υποχρεωμένος να επιστρέψει τους πόρους μου στην κοινωνία με τρόπους που έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της ζωής».

«Και ελπίζω ότι και άλλοι σε θέσεις με μεγάλο πλούτο και προνόιμια θα προσφέρουν κι εκείνοι σε αυτές τις στιγμές», είπε ο Γκέιτς.