ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2019 13:58 EET | Updated 21/01/2019 14:06 EET

Ο ολιγάρχης, η εντυπωσιακή πρώην σύζυγος, η Ιντερπόλ και το πικρό διαζύγιο των 450 εκατ.

Αυτό το mega-γιοτ ποιος θα το πάρει;

David Mirzoeff - PA Images via Getty Images

Μοιάζει με ταινία δράσης, κατασκοπείας, έρωτα ή ακόμα και δικαστικής περιπέτειας. Πρόκειται όμως για ένα ηχηρό διαζύγιο που σπρώχνει τη Μόσχα εναντίον του Λονδίνου, που περιλαμβάνει φορολογικούς παραδείσους, πολυτελή ακίνητα, mega-γιοτ και έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας. Τώρα, η σφοδρή διαμάχη μεταξύ του συμμάχου του Πούτιν και ολιγάρχη, Φαρκχάντ Αχμέντοβ και της πρώην συζύγου του, παίρνει μια ακόμα πιο οργισμένη διάσταση.

Τρία χρόνια μετά την απόφαση ανώτατου δικαστηρίου που διέταξε τον Αχμέντοβ να καταβάλει στην εντυπωσιακή Τατιάνα Αχμέντοβα, εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, οι δικηγόροι του αναμιγνύουν και την Interpol στην προσπάθειά τους να την εμποδίσουν να πάρει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Το διαζύγιο του αιώνα, όπως είχε χαρακτηριστεί το 2017, έγινε γνωστό ένα χρόνο μετά τη συμφωνία (εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου) του ενός δισεκατομμυρίου που έκανε ο επιχειρηματίας. Λίγο μετά, το δικαστήριο του επέβαλε να δώσει στην βρετανικής καταγωγής σύζυγό του 453 εκατομμύρια λίρες, καθιστώντας το διαζύγιό τους το ακριβότερο που έχει βγει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

The Telegraph

Από τότε, ο ολιγάρχης με την καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, έχει κατηγορηθεί ότι κρύβει περιουσιακά στοιχεία και μετρητά στο εξωτερικό, αμφισβητώντας την απόφαση. Και πώς την αμφισβητεί; Ισχυριζόμενος ότι έχει πάρει διαζύγιο από την ξανθιά Τατιάνα, από το 2000, από δικαστήριο της Ρωσίας και άρα δεν οφείλει να της δώσει ένα σκασμό χρήματα γιατί μέχρι το 2000 δεν είχε φτιάξει αυτή την απίστευτη περιουσία που έχει σήμερα. 

Το 2016, βρετανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι διαζύγιο του 200 δεν υπάρχει και ότι τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη είναι πλαστά, όπως αναφέρει ο Guardian. Επιπλέον ο δικαστής διέταξε το «πάγωμα» του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του Aχμέντοβ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αρκετούς off shore τραπεζικούς λογαριασμούς, μια συλλογή από vintage κυνηγετικά όπλα, μια Aston Martin αξίας 350.000 λιρών και μία συλλογή σύγχρονων έργων τέχνης, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια λίρες και περιλαμβάνει έργα του Mark Rothko και του Damien Hirst.

Οι δικηγόροι του σύγχρονου Κροίσου εξακολουθούν να απορρίπτουν την βρετανική απόφαση, επιμένοντας ότι το διαζύγιο του 2000 ήταν γνήσιο.

Κάπου εδώ εμπλέκεται στην υπόθεση και η Interpol, που κλήθηκε να διαπιστώσει τη γνησιότητα των εγγράφων.

«Η Interpol κλήθηκε από δικαστή του Λιχτενστάιν να διερευνήσει το πού βρίσκονται τα κρίσιμα δικαστικά έγγραφα της Ρωσίας σχετικά με το διαζύγιο της Μόσχας το 2000. Η νομική ομάδα του κυρίου Αχμέντοβ είπε στην Interpol ότι τα έγγραφα καταστράφηκαν από πράκτορες που ενεργούσαν για την Τατιάνα. Από το ρωσικό ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να εκδοθεί απόφαση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιχειρηματία.

The Guardian

The crazy rich of Russia

Η περίπτωση των Αχμέντοβ φωτίζει τον σπάνιο κόσμο των σούπερ πλούσιων της Ρωσίας. Το δικαστήριο άκουσε ότι ο Αχμεντόφ αγόρασε στους δύο γιους τους ακίνητα πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο και ότι η πρώην σύζυγός του ζήτησε 30 εκατομμύρια για να αγοράσει ένα ακίνητο στο εξωτερικό και άλλα 40 εκατομμύρια για να πάρει μια κατοικία στην Αγγλία. Επίσης, η Τατιάνα ανέφερε ότι χρειάζεται ετήσιο εισόδημα περίπου 5 εκατομμυρίων λιρών για να διατηρήσει τον τρόπο ζωής που έχει συνηθίσει.

Το «ιερό δισκοπότηρο» στη διαμάχη των δύο πλευρών είναι το σκάφος Luna,  αξίας 230 εκατ., το οποίο ο Αχμέντοβ αγόρασε από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Διαθέτοντας ένα εσωτερικό σπα, δύο ελικοδρόμια, ένα μίνι υποβρύχιο,  σύστημα ανίχνευσης πυραύλων και τεθωρακισμένα μέρη, δεν είναι καθόλου περίεργο που οι πρώην σύζυγοι πασχίζουν να το κρατήσουν ο καθένας για τον εαυτό του.

Το σκάφος έχει κατασχεθεί από τις αρχές του Ντουμπάι, ενώ τα αντιμαχόμενα μέρη εξακολουθούν να αμφισβητούν την ιδιοκτησία του στα δικαστήρια.

Το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά ακόμα και όταν γραφτούν οι τίτλοι τέλους, για έναν από τους δύο δεν θα είναι happy end.

 

The Telegraph

Mε πληροφορίες από Guardian