ΔΙΕΘΝΕΣ
30/11/2021 16:35 EET | Updated 30/11/2021 16:45 EET

Ο παγκόσμιος χάρτης της παραλλαγής Όμικρον: Σε ποιές χώρες και πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί

Σε ποιές χώρες πρωτοεμφανίστηκε η παραλλαγή και που έχει μεταφερθεί.

Kim Kyung Hoon via Reuters
Tόκιο 30 Νοεμβρίου 2021. Προσωπικό του αεροδρομίου με μάσκες στα πρόσωπα εν αναμονή επιβατών που χρησιμοποιούν καροτσάκια για να μετακινηθούν. Πτήσεις, όμως, γίνονται μόνο από το εσωτερικό, αφού έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια από το εξωτερικό προς την Ιαπωνία, υπό το φόβο της παραλλαγής Όμικρον. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

H παραλλαγή Όμικρον έχει εντοπιστεί ως τώρα στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα (εκεί θεωρείται ότι έχουν καταγραφεί ”πρωτογενή” κρούσματα), καθώς και σε ταξιδιώτες στην Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Καναδά, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρεϋνιόν, Ισπανία, Σουηδία και Χονγκ Κονγκ (όπου εκτιμάται ότι τα κρούσματα ”μεταφέρθηκαν”).

Η παραλλαγή αναγνωρίστηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021 από επιστήμονες στη Νότια Αφρική. Οι προκαταρκτικές δοκιμές δείχνουν ότι εξαπλώνεται γρήγορα εκεί (όπως φαίνεται και στον χάρτη), αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει εάν είναι πραγματικά πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές.

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών περιορίζει τα ταξίδια από χώρες της Νότιας Αφρικής. Το Ισραήλ, το Μαρόκο και η Ιαπωνία απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα για όλους τους ξένους ταξιδιώτες.

New York Times
Γράφημα των New York Times

Ο πλήρης κατάλογος των χωρών όπου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον:

Νότια Αφρική 

Κίνα

Βέλγιο

Ολλανδία

Μποτσουάνα

Γερμανία

Ιταλία

Τσεχία

Ισραήλ

Βρετανία

Αυστραλία

Καναδάς

Πορτογαλία

Ιρλανδία

Ισπανία

Σουηδία

Πηγές: NBC, NYT