Ο Πούτιν γιορτάζει τα 70ά του γενέθλια εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα.
Evgenia Novozhenina via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έγινε 70 ετών την Παρασκευή, εν μέσω ευχών από τους υφισταμένους του και καλέσματος από τον πατριάρχη Κύριλλο προς όλο το ποίμνιο να προσευχηθεί για την υγεία του μακροβιότερου ηγέτη της Ρωσίας από τον Ιωσήφ Στάλιν.

Ο Πούτιν είναι αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ όσο βρίσκεται στην εξουσία, αφού η εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962. Ο στρατός του στην Ουκρανία παραπαίει μετά από μια σειρά από ήττες τον τελευταίο μήνα.

Δουλοπρεπείς αξιωματούχοι χαιρέτισαν τον Πούτιν ως σωτήρα της σύγχρονης Ρωσίας, ενώ ο πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κάλεσε τη χώρα σε δύο ημέρες ειδικών προσευχών ώστε ο Θεός να δώσει στον Πούτιν «υγεία και μακροζωία».

Ο Πούτιν, που ορκίστηκε να δώσει τέλος στο χάος που κυριάρχησε στη Ρωσία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, είναι αντιμέτωπος με την πιο σοβατή στρατιωτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε ηγέτης του Κρεμλίου για τουλάχιστον μια γενιά, από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 1979-1989. Αντίπαλοί του, όπως ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, λένε ότι ο Πούτιν έχει οδηγήσει τη Ρωσία σε αδιέξοδο προς την καταστροφή, δημιουργώντας ένα εύθραυστο σύστημα ανίκανων συκοφαντών που εν τέλει θα καταρρεύσει και θα φέρει χάος. Οι υποστηρικτές του λένε πως ο Πούτιν έσωσε τη Ρωσία από καταστροφή από μια αλαζονική και επιθετική Δύση.

«Σήμερα ο εθνικός μας ηγέτης, μια από τις πιο επιδραστικές και ξεχωριστές προσωπικότητες της εποχής μας, ο νούμερο ένα πατριώτης στον κόσμο, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, γίνεται 70 ετών!» είπε ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ. «Ο Πούτιν άλλαξε τη διεθνή θέση της Ρωσίας και ανάγκασε τον κόσμο να υπολογίζει τη θέση του μεγάλου μας κράτους».

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τον Πούτιν να «κάψει» πολύ πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό κεφάλαιο.

Πάνω από επτά μήνες μετά την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό και έχει απωθηθεί σε διάφορα μέτωπα μέσα στον τελευταίο μήνα, καθώς ο στρατός του Πούτιν πέφτει από τη μια ταπείνωση στην άλλη. Ο Πούτιν κατέφυγε στην κήρυξη της προσάρτησης εδαφών που είναι μόνο μερικώς υπό ρωσικό έλεγχο- και τα σύνορα των οποίων το Κρεμλίνο έχει πει ότι δεν έχουν οριστεί ακόμα- και απειλεί να τις υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα.

Η μερική επιστράτευση που κήρυξε στις 21 Σεπτεμβρίου έχει εξελιχθεί τόσο χαοτικά που ακόμα και ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί λάθη και να κάνει αλλαγές στις εντολές. Εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες έχουν φύγει στο εξωτερικό για να αποφύγουν την επιστράτευση. Ακόμα και κανονικά πιστοί σύμμαχοί του έχουν αποδοκιμάσει τις αποτυχίες του στρατού, αν και έχουν αποφύγει να ασκήσουν κριτική στον ίδιο τον πρόεδρο.

Ο Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ανανεωμένο και επεκτεινόμενο ΝΑΤΟ, παρά την επιμονή του πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είχε σκοπό να επιβάλει τις ρωσικές «κόκκινες γραμμές» και να εμποδίσει τη Συμμαχία να πλησιάσει πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.Ενδείξεις δυσαρέσκειας έχουν εμφανιστεί και από την Κίνα και την Ινδία, στις οποίες η Ρωσία βασίζεται όλο και πιο πολύ ως γεωπολιτικούς και οικονομικούς εταίρους, στον απόηχο απανωτών κυμάτων κυρώσεων από τη Δύση.

Ο Πούτιν κυριαρχεί στη Ρωσία εδώ και περίπου 23 χρόνια, από τότε που επελέγη από τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν ως προτιμώμενος διάδοχός του, σε μια ανακοίνωση- έκπληξη την παραμονή Πρωτοχρονιάς το 1999. Οι αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα το 2020 άνοιξαν τον δρόμο για να κυβερνά εν δυνάμει μέχρι το 2036, και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος εμφανής διάδοχος.

Ο ίδιος διατηρεί ένα φορτωμένο πρόγραμμα συναντήσεων και δημοσίων εκδηλώσεων. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει επανειλημμένες φημολογίες για φερόμενα προβλήματα υγείας.

Όσο μεγαλώνει, φαίνεται να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την κληρονομιά του. Τον Ιούνιο σύγκρινε τις πράξεις του στην Ουκρανία με τις εκστρατείες του Μεγάλου Πέτρου, υποστηρίζοντας πως και οι δύο επιδίδονταν σε ιστορικές προσπάθειες ανάκτησης ρωσικών εδαφών.

Στον Πούτιν επίσης αρέσει να αναφέρεται στον Ρώσο φιλόσοφο Ιβάν Ίλιν, που υποστήριζε ότι η Ρωσία έχει ένα ξεχωριστό μυστικιστικό και ιερό μονοπάτι, που εν τέλει θα αποκαθιστούσε την τάξη σε έναν κόσμο με ατέλειες.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή