ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2018 08:33 EEST

Ο πόλεμος του Τραμπ δεν είναι fake: Η μάχη του προέδρου των ΗΠΑ κατά της δημοσιογραφίας

NurPhoto via Getty Images

Ο πόλεμος μαίνεται κι αυτή είναι η μεγάλη μάχη. Ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον της Αμερικανικής δημοσιογραφίας. Έχει ξανασυμβεί πριν από 46 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά ο πρόεδρος δεν έχει απέναντί του μία χάρτινη εφημερίδα που πουλάει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει απέναντί του το μισό Ίντερνετ και φαίνεται να πιστεύει ότι το άλλο μισό είναι μαζί του.

Είναι;

Το επίσημο προφίλ του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, το αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, ακολουθείται από 54 εκατομμύρια χρήστες. Το προεδρικό προφίλ – @POTUS – είναι στα 24 εκατομμύρια. Ο βασικός υποστηρικτής του από την πλευρά των αμερικανικών ΜΜΕ, το Fox του φίλου του, Ρούπερτ Μέρντοχ (ο οποίος έκανε τον 4ο γάμο στα 85 του με το πρώην διάσημο μοντέλο και πρώην κυρία Μικ Τζάγκερ, Τζέρι Χωλ) ακολουθείται από 20 εκατομμύρια χρήστες.

Από την άλλη πλευρά, οι New York Times ακολουθούνται από 42 εκατομμύρια χρήστες, το CNN από 40, η Washington Post και η Αμερικανική έκδοση του HuffPost από 13 εκατομμύρια - κι αυτοί είναι μόνο 4 από τους 300+ δημοσιογραφικούς οργανισμούς των ΗΠΑ που έχουν συσπειρωθεί εναντίον του Τραμπ. Οι ακόλουθοι τους δεν είναι όλοι Αμερικανοί, ούτε είναι απαραίτητα φιλικοί απέναντί τους, αλλά το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά.

Η κατάσταση είναι ανάλογη και στο θέμα της αξιοπιστίας. Η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι χαμηλότερη κι από του Τζόρτζ Μπους μετά το 9/11, αλλά σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι ότι ο Τύπος της χώρας γράφει ψέμματα για τον πρόεδρο και συμφωνεί με κάθε κραυγή του περί «Fake News».

Η στρατηγική του Τραμπ ήταν από την αρχή η ίδια: Μην πιστεύετε τα αυτιά και τα μάτια σας. Πιστεύετε μόνον εμένα. Ο Τύπος είναι ο εχθρός κι αυτά που σας λέει είναι όλα ψεύτικα.

Για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, ο Τραμπ προετοίμαζε το έδαφος για την στιγμή που έφτασε την 21η Αυγούστου. Μέσα σε μία ώρα οι Αμερικανοί είδαν δύο πρώην ανθρώπους του προέδρου να καταδικάζονται για κακουργήματα – και τον έναν από τους δύο να δηλώνει ότι αμάρτησε κατ’ εντολήν Τραμπ.

Ο πρόεδρος αντέδρασε όπως ακριβώς αναμενόταν. Το πρωί της επόμενης μέρας βομβάρδισε το Twitter. Ειρωνεύτηκε τον Κοέν (που τον κάρφωσε), στήριξε τον Μάναφορτ (που ξόδευε χιλιάδες δολάρια για μπουφάν από δέρμα αλιγάτορα και στρουθοκάμηλου – μεταξύ πολλών άλλων) και επανέλαβε τις κραυγές για το Κυνήγι Μαγισσών και τα Fake News.

Πόσοι τον πιστεύουν; Και πόσοι πιστεύουν τα αυτιά και τα μάτια τους;

«Αν αυτά που μάθαμε σήμερα δεν έχουν σημασία για τους Αμερικανούς, τι μπορεί να έχει σημασία;» ρώτησε στην εκπομπή του ο Κρiς Κουόμο του CNN.
«Μία εξαιρετική ερώτηση. Και η απάντηση μπορεί να είναι σχεδόν τίποτα...» έγραψε η Μάργκαρετ Σάλιβαν της Washington Post. «Ο Τραμπ το καταλαβαίνει αυτό καλύτερα από κάθε άλλον. Ξέρει πολύ καλά μέχρι ποιό σημείο μπορεί να την γλυτώσει...»

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφέρει να παραμείνει εντελώς τεφάλ μέχρι τώρα. Τίποτα δεν κολλάει πάνω του – ούτε καν τα ψεύτικα μαλλιά του – όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Αμερικανούς που αντιπροσωπεύει. Αργά ή γρήγορα, όμως, ακόμα και τα καλύτερα τεφάλ χαρακώνονται και γίνονται για πέταμα.
Το κατά πόσον η 21η Αυγούστου είναι μια χαρακιά στο τεφάλ Τραμπ, θα φανεί στις ενδιαμέσες εκλογές του Νοεμβρίου.