Ο Τραμπ θυμήθηκε! «Αργότερα, γνώριζα» λέει για την εξαγορά δύο γυναικών από τον δικηγόρο του

Ο Τραμπ θυμήθηκε! «Αργότερα, γνώριζα» λέει για την εξαγορά δύο γυναικών από τον δικηγόρο του
Reuters

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ρωτήθηκε από το (φιλικό προς τον ίδιο) τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, σχετικά με τις πληρωμές που έκανε ο δικηγόρος του, Μάικλ Κοέν. «Αργότερα, γνώριζα» απάντησε, υποστηρίζοντας ότι πληροφορήθηκε εκ των υστέρων πως ο Κοέν έδωσε χρηματικά ποσά σε δύο γυναίκες, προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή τους, επειδή είχαν στο παρελθόν σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υποστήριξε ακόμη, ότι τα χρήματα (που έδωσε ο Κοέν) «δεν ήταν χρήματα που βγήκαν από το ταμείο της προεκλογικής καμπάνιας...Δεν ήταν της καμπάνιας. Ήταν δικά μου», παραδέχθηκε ο Τραμπ.

Reuters

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχεται ότι ήταν σε γνώση του - έστω και σε δεύτερο χρόνο - ορισμένες από τις ενέργειες που οδήγησαν τον πρώην δικηγόρο του στην ποινική Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης.

H εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης διευκρίνισε στο μεταξύ πως ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν ανησυχεί καθόλου» για όσα θα μπορούσε να αποκαλύψει ο πρώην δικηγόρος του.

Ο πρόεδρος δεν διέπραξε κανένα αδίκημα καταβάλλοντας χρήματα μέσω του Κόεν και δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες σε βάρος του, επέμεινε η Σάντερς. «Όπως έχει πει ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Δεν υπάρχουν κατηγορίες σε βάρος του. Επειδή ο Μάικλ Κόεν συμφώνησε να δηλώσει ένοχος αυτό δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται ο πρόεδρος ή οτιδήποτε τέτοιο», τόνισε.

Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει τυχόν συζητήσεις σχετικά με την πιθανή απονομή χάριτος στον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος χθες για οκτώ κατηγορίες που αφορούν κατά κύριο λόγο φορολογικά αδικήματα.

O Mάικλ Κοέν στη μέση της φωτογραφίας, πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ
O Mάικλ Κοέν στη μέση της φωτογραφίας, πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ
Reuters

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Αμερικανό πρόεδρο

Από ’δω και στο εξής όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο ο Κόεν θα αποφασίσει να «μπλέξει» τον Αμερικανό πρόεδρο στην υπόθεση που απασχολεί τις Αρχές. Αν φυσικά αποδειχθεί πως ο Τραμπ ήταν το πρόσωπο που έδινε την εντολή για τις οικονομικές συναλλαγές με τις γυναίκες, τότε σίγουρα θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και για τον ίδιο.

Να αναφερθεί πως κάποια στιγμή ο δικηγόρος είχε διαβεβαιώσει ότι ήταν πρόθυμος να «φάει μια σφαίρα» για να προστατεύσει τον Τραμπ όμως η σχέση τους επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις έρευνες που πραγματοποίησε το FBI τον Απρίλιο στο γραφείο, το σπίτι και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου όπου έμενε ο Κόεν.

Getty Images

Η καταδίκη του Κοέν

Ο πρώην
δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, - o oποίος κατηγορείται πως διέπραξε τραπεζική και φορολογική απάτη και για παραβίαση της νομοθεσίας περί προεκλογικών εκστρατειών - συμφώνησε το βράδυ της Τρίτης με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη να δηλώσει ένοχος για οικονομικά αδικήματα και να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ο Κόεν θα καταβάλει ένα σημαντικό πρόστιμο.

Mike Segar / Reuters

Σημειώνεται ότι ο Κόεν συνεργάζεται με τον Τραμπ από το 2006 ενώ έχει τη φήμη ενός από τους «πιστότερους» ακόλουθους του όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Νew York Times έγραφαν την Κυριακή ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν επικεντρώσει την έρευνά τους στα δάνεια, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε λάβει ο Κόεν από εταιρείες ταξί που ανήκουν στον ίδιο και την οικογένειά του. Τα δάνεια αυτά εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται εδώ και καιρό.

Δημοφιλή