Ο «πόλεμος» για τη Novartis στη Βουλή: Ψηφοφορία για προανακριτική εν μέσω τεταμένου κλίματος

Ο «πόλεμος» για τη Novartis στη Βουλή: Ψηφοφορία για προανακριτική εν μέσω τεταμένου κλίματος
Eurokinissi

Έντονες αντιπαραθέσεις, υψηλοί τόνοι και «πολεμικό» κλίμα παρατηρούνται στη Βουλή στη σημερινή συνεδρίαση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη διαδικασία

Την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να ψηφίσουν τελικά άκυρο - και όχι «ναι» όπως είχαν δηλώσει αρχικά- ανακοίνωσαν στη Βουλή τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν ετοιμάσει μάλιστα ένα αυτοσχέδιο ψηφοδέλτιο το οποίο θα ρίξουν στις 10 κάλπες της μυστικής ψηφοφορίας για τους ισάριθμους εμπλεκόμενους στη δικογραφία της Novartis. Το ψηφοδέλτιο θα αναγράφει τα εξής: «ΝΑΙ στη σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής». Το ψηφοδέλτιο θα συνυπολογιστεί προφανώς στις άκυρες ψήφους.

Την απόφαση της Ένωσης Κεντρώων να ψηφίσει «παρών» στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής ανακοίνωσαν στελέχη του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική, και αναμένεται να λάβει χώρα κατά τα μεσάνυχτα.

  • 1 Αβραμόπουλος Δημήτρης

  • 2 Βενιζέλος Ευάγγελος

  • 3 Γεωργιάδης ’Άδωνις

  • 4 Κουτρουμάνης Γιώργος

  • 5 Λοβέρδος Ανδρέας

  • 6 Λυκουρέντζος Ανδρέας

  • 7 Πικραμμένος Παναγιώτης

  • 8 Σαλμάς Μάριος

  • 9 Σαμαράς Αντώνης

  • 10 Στουρνάρας Γιάννης

Όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η ψηφοφορία για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής θα γίνει με 10 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο που εμπλέκεται στη δικογραφία. Η αντιπολίτευση ζήτησε να στηθεί μία κάλπη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια και προσπάθεια στοχοποίησης των αντιπάλων της. Εν τέλει η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα: προηγήθηκε ψηφοφορία δι′ εγέρσεως.

Η προεδρεύουσα, αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν. Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια είπε ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ), για να προσθέσει ότι στη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

Εντάσεις

Σημειώνεται πως μια φράση που, σύμφωνα με τη ΝΔ, έχει καταγραφεί στα ανεπίσημα πρακτικά της Βουλής, εμφανίζει την κ. Χριστοδουλοπούλου να εκστομίζει ύβρη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του βουλευτή της ΝΔ Χ. Αθανασίου να πάρει τον λόγο. Την επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι αναγιγνώσκει απόσπασμα των πρακτικών. Η κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να εξαλειφθεί η φράση της και αναγνώρισε ότι όποιος και αν είπε αυτή τη φράση ήταν αστοχία και αγένεια. Ο Χ. Αθανασίου από την πλευρά του εκτίμησε πως επίθεση στο πρόσωπό του προκαλούν «όσα έχει αποκαλύψει για τους προστατευόμενους μάρτυρες».

Επίσης αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, σε ενδεχόμενη αξιοποίηση παρακρατικών μηχανισμών για την παγίδευση πολιτικών αντιπάλων του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσαν αντιπαράθεση. Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που φέρεται να είχε με δικαστικούς λειτουργούς ο κ. Αθανασίου την εποχή που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και οδηγούνταν σε απολογία στελέχη της Χρυσής Αυγής και προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του, όταν έρθει στη Βουλή η μήνυση σε βάρος του, διότι σε καμία συνομιλία του δεν υπάρχει παράνομη πράξη.

«Πράγματι, ευρισκόμενος τότε ως υπουργός Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες για συνέδριο υπουργών Δικαιοσύνης, έμαθα εδώ τα επεισόδια στην Ευελπίδων για την απολογία των κατηγορουμένων από τη Χρυσή Αυγή. Πήρα την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να δω τι γίνεται, για να ενημερωθώ τι φασαρίες έγιναν. Ουδέποτε παρενέβην να μιλήσω με τους ανακριτές. Και μάλιστα είπα να ανοίξουν και οι τηλεφωνικές μου συνδιαλέξεις και αν βρεθεί ένα τηλεφώνημά μου προς τους ανακριτές του Πρωτοδικείου και τους εφέτες ανακριτές, εγώ θα υπέβαλα την παραίτησή μου και από βουλευτής, όχι μόνο από υπουργός» υποστήριξε ο κ. Αθανασίου και κάλεσε τον κ.. Παπαγγελόπουλο να ανοίξει μόνος του τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με την κ. Τουλουπάκη και «θα δει ότι εδώ και δύο μήνες, τρεις μήνες, μιλάει συνέχεια και από τα κινητά του και από αυτά...». Η παρέμβαση του κ. Αθανασίου προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τον λόγο έλαβε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να εξηγήσει ποιος νόμος καλύπτει τη δυνατότητά του να λάβει τυπική ενημέρωση του φακέλου. «Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε τυπική ενημέρωση του φακέλου, και το ξέρετε ότι απαγορεύετε να ανοίξετε τον φάκελο, αυτό που κάνατε ήταν άτυπο. Γι′ αυτό λέω ότι η παρανομία και παραβίαση του Συντάγματος έγκειται ακριβώς σε αυτό. Ότι την ίδια μέρα ο κ. Παπαγγελόπουλος, με δική του δήλωση, με μερική ενημέρωση, άτυπη θα έλεγα εγώ, ανέφερε τι έλεγε ο φάκελος και την άλλη μέρα ο κ. Κοντονής έκανε και το αμίμητο στην ΕΡΤ. Πριν φτάσει ο φάκελος στη Βουλή ανέλυε την κατάθεση εναντίον μου. Αν αυτό δεν είναι παραβίαση του Συντάγματος, τι είναι;» διερωτήθη ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Κύριε αναπληρωτή υπουργέ, γιατί φοβηθήκατε να ανοίξετε τα τηλέφωνά σας; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κ. Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνά σας κύριε υπουργέ. Και αν δεν φοβάστε και είναι συκοφαντία, ανοίξτε τα μόνος σας. Αλλά αν τα ανοίξετε θα πάτε φυλακή. Γι′ αυτό σκύβετε το κεφάλι. Αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε ένα σόου εντυπώσεων. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει. Και δεν φοβάμαι τίποτα» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ πως είναι «αγενέστατος» και δεν έχει «το αναγκαίο ήθος μέσα στο Κοινοβούλιο».

«Προαναγγέλλω πως όταν έρθει η δικογραφία στη Βουλή για τη μήνυση σε βάρος μου, εγώ θα εισηγηθώ και θα προτείνω να γίνει προανακριτική επιτροπή, να ανοίξουν τα τηλέφωνα και να ανοίξουν και άλλα τηλέφωνα. Διότι κανένα τηλεφώνημα μου δεν έχει παράνομη πράξη. Αυτά τα σόου δείχνουν πανικό» είπε.

Η διαδικασία άρχισε στις 9.20 το πρωί, από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας.

ΣΥΡΙΖΑ: Τεχνάσματα από ΝΔ και ΔΗΣΥ

Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem, εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές, ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

Η Βουλή κάνει ό,τι λέει το Σύνταγμα γι αυτό φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια και προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να εξετάσει αν συντρέχουν, ή όχι, οι λόγοι σε ό,τι αφορά πολιτικά πρόσωπα για την άσκηση δίωξης για τα αδικήματα ξεπλύματος, δωροδοκίας ή δωροληψίας, σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

ΝΔ: Πρόταση συγκάλυψης του Κουρουμπλή

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες. Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη» χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας για την συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ αναφέρθηκε σε «προαναγγελία» σκανδάλου, από τον ίδιο πρωθυπουργό, έναν χρόνο πριν καταθέσουν οι μάρτυρες, σε δηλώσεις Παπαγγελόπουλου ως μη όφειλε ως υπουργός, σε πλήρη έλλειψη κατηγοριών στην πρόταση της πλειοψηφίας, σε έωλους χειρισμούς, ώστε να χαρακτηριστούν «προστατευόμενοι» οι μάρτυρες, σε παντελή έλλειψη στοιχείων, και έκανε λόγο για συγκάλυψη του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Υπόμνημα κατέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΑΝΕΛ: Η αντιπολίτευση αιφνιδιάστηκε

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι «έτσι όπως κάνει η αντιπολίτευση, έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε με τις αποκαλύψεις στον χώρο της Υγείας, όπου γινόταν πάρτι», ενώ τους κατηγόρησε ότι με τη στάση τους δείχνουν ότι δεν θέλουν να συμβάλουν να ριχτεί άπλετο φως στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο του φαρμάκου.

Επιπλέον, μίλησε για έγγραφα που έχουν κατασχεθεί τα οποία, όπως υποστήριξε, αναφέρουν «σημεία και τέρατα», αλλά και για «συναντήσεις υπουργών», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να στηθούν 10 κάλπες, καθώς -όπως είπε- κάθε ένας αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε μια ποινική διαδικασία.

ΔΗΣΥ: Προανακριτική για όλους και για όλα

Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».

Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».

ΚΚΕ: Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν

«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.

«Τόσο η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και ο χειρισμός από τα άλλα κόμματα έχουν στόχο να συσκοτίσουν τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για να κατακτήσουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ένωση Κεντρώων: Η πρόταση για τη σύσταση επιτροπής πάσχει

«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

«Αν επιθυμείτε διαφάνεια φτιάξτε ένα διαφανές σύστημα. Κλείστε τα παραθυράκια. Δεν γίνεται να διατηρείτε την πολυνομία, τα ρουσφέτια και το κομματικό κράτος» είπε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να περιορίσει τη δημοσιότητα των συνομιλιών για το Σκοπιανό.

Ποτάμι: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφαιρεί τον Κουρουμπλή από την πρότασή της

«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, ”κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”, να τον αφαιρεί από την πρότασή της».

«Έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.

Δημοφιλή