ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/02/2018 14:39 EET | Updated 21/02/2018 22:00 EET

Στουρνάρας: Όχι στην πρόταση για μη δίωξη. Ψευδείς οι μαρτυρίες σε βάρος μου- αισχρές συκοφαντίες

Ψευδείς χαρακτήρισε τις μαρτυρίες σε βάρος του ο διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για αισχρές συκοφαντίες κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την ψηφοφορία περί προανακριτικής για την υπόθεση Novartis.

«Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας» ανέφερε στην ομιλία του, σημειώνοντας ότι προβληματιζόμενος εάν θα παρευρεθεί ή όχι στη Βουλή αποφάσισε τη φυσική παρουσία του ώστε να μην εκληφθεί «ως καταφρόνηση» των θεσμών της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. 

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη, ζητώντας τη συγκρότηση επιτροπής για να εξετάσει άμεσα όλες τις κατηγορίες, «τις αισχρές συκοφαντίες εναντίον μου».

«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει όχι στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε.

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου όταν ήμουν υπουργός, μαρτυρίες οι οποίες είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα αποφάσεις. Μάταια ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις αυτές και δεν μου τις δείχνουν γιατί απλά δεν υπάρχουν».

Αναφερόμενος στη σύζυγό του, είπε πως η ίδια και η εταιρεία της έχουν κατασυκοφαντηθεί και δυσφημιστεί από το 2013, για έργα που έλαβαν πριν καν γίνει υπουργός, με στόχο τον ίδιο. Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για πλήθος δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία αναπαράχθηκαν με στόχο την εξόντωση του ιδίου και της συζύγου του και ζήτησε συγνώμη από τη σύζυγό του για τα όσα υφίσταται και της συνέστησε να κάνει υπομονή. Επιπλέον, δήλωσε ότι σκέφθηκε να παραιτηθεί, κάτι το οποίο δεν θα ήταν σωστό για τον θεσμό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και επέλεξε ως έτσι να υπερασπιστεί την αθωότητα του ιδίου και της οικογενείας του.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει υποστεί σωρεία φορολογικών ελέγχων, από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση και επισήμανε ότι έχουν κατασχεθεί, εδώ και καιρό και ακόμη δεν έχουν επιστραφεί όλα τα αρχεία της εταιρείας, χωρίς να προκύψει το παραμικρό.

«Η κατηγορία της συζύγου μου και της εταιρείας, με προστατευόμενους μάρτυρες έχουν στόχο εμένα» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες, αναφέροντας, μάλιστα, ότι στο έγγραφο του FBI αναγραφόταν ως τραπεζίτης όταν εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός. «Αυτά που γίνονται είναι για παράσταση στο Δελφινάριο» παρατήρησε.

Για τη Novartis είπε ότι ήταν μία από τις εταιρείες που ήταν πελάτης της συζύγου του με πολύ μικρή συμμετοχή στο τζίρο της εταιρείας, ο οποίος είχε μειωθεί σημαντικά όταν ο ίδιος ήταν υπουργός.

 «Μόνο το 2% του κύκλου εργασιών της εταιρείας της συζύγου ήταν από τη Novartis όταν ήμουν υπουργός. Όλα συμπεριλαμβάνονται στα πόθεν έσχες μας, τα οποία είναι πεντακάθαρα όλα αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε.

«Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση, ώστε να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες στον δημόσιο βίο της χώρας» τόνισε ο κ. Στουρνάρας. 

Ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του κ. Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού μειώθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της ΕΕ με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».

Eurokinissi

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)