Ο πρίγκιπας Άντριου δεν γλιτώνει την αγωγή της Τζιούφρε για σεξουαλική κακοποίηση

Δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε την προσπάθειες των δικηγόρων του να αποφύγει την αγωγή.
Chris Radburn via Reuters

Ο πρίγκιπας Άντριου της Βρετανίας απέτυχε να πείσει έναν αμερικανό δικαστή να απορρίψει τη μήνυση της Βιρτζίνια Τζιούφρε που κατηγορεί τον Δούκα του Γιορκ ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν ακόμα έφηβη.

Σε μια απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Λιούις Κάπλαν, είπε ότι είναι δικασίμοι οι ισχυρισμοί της Τζιούφρε ότι ο Άντριου την χτύπησε και σκόπιμα της προκάλεσε πόνο το διάστημα που εκλιπών δισεκατομμυριούχος χρηματιστής Τζέφρι Επστάιν και η σύντροφός του Γκισλέιν Μάξγουελ την εξώθησαν σε σεξουαλική πράξη με τον Δούκα του Γιορκ ενώ ήταν ακόμα ανήλικη.

Ο δικαστής του Μανχάταν είπε ότι είναι πρόωρο να αξιολογηθούν οι προσπάθειες του Άντριου να «θέσει αμφιβολίες» σε αυτούς τους ισχυρισμούς, αν και ο 61χρονος πρίγκιπας θα μπορεί να το κάνει κατά τη διάρκεια δίκης.

Ο Κάπλαν είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει εάν ο πολιτικός διακανονισμός του 2009 μεταξύ της Τζιούφρε και του Επστάιν ”ξεκάθαρα και με σαφήνεια” προστατεύει τον Αντριου από την μήνυση της Τζιούφρε.

Ο δικαστής δεν εξέτασε την ουσία των ισχυρισμών της Τζιούφρε.

Ο Aντριου, δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, αρνείται τις κατηγορίες της Τζιούφρε ότι την ανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του πριν από από δύο δεκαετίες σε ένα σπίτι της πρώην συνεργάτιδας του Επστάιν, Γκισλέιν Μάξγουελ στο Λονδίνο και ότι την κακοποίησε σε δύο ακίνητα του Eπσταιν όταν ήταν ακόμα 17 ετών.

Στον διακανονισμό του 2009, ο Eπστάιν συμφώνησε να πληρώσει στη Τζιούφρε 500.000 δολάρια για να τερματίσει τη αγωγή της στη Φλόριντα που τον κατηγορούσε για σεξουαλική κακοποίηση της όταν ήταν ανήλικη.

Στην συμφωνία αυτή υπήρχε ρήτρα απαλλαγής για «κάθε άλλο πρόσωπο ή οντότητα που θα μπορούσε να είχε συμπεριληφθεί ως δυνητικός κατηγορούμενος» έναντι διαφόρων αξιώσεων της Τζιούφρε.

Ανοικτό το ενδεχόμενο δίκης μέσα στο 2022

Η απόφαση του Kάπλαν κρατά την υπόθεση της Τζιούφρε κατά του Aντριου σε τροχιά... δίκης που σύμφωνα με τον Κάπλαν μπορεί να ξεκινήσει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2022 εάν δεν επιτευχθεί προηγουμένως εξωδικαστική συμφωνία.

Εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Κάπλαν.

Μολονότι ο πρίγκιπας δεν κατηγορείται για εγκληματική ενέργεια, οι δεσμοί του με τον Έπσταϊν έχουν βλάψει τη φήμη του ανεπανόρθωτα με αποτέλεσμα να απωλέσει πολλά βασιλικά καθήκοντα.

Popular in the Community