Ο πρωθυπουργός που ανέλαβε 17 υπουργεία, αλλά δηλώνει πως εμπιστεύεται τυφλά τους υπουργούς του

Όμορφη χώρα για να πας διακοπές, άσχημη για να πας να κάνεις καριέρα υπουργού.
|
Palm tree over lagoon on One Foot Island, Aitutaki,The Cook Islands
Palm tree over lagoon on One Foot Island, Aitutaki,The Cook Islands
7Michael via Getty Images

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για τα Νησιά Κουκ. Είτε δεν έχει πολλά γραφεία για να στεγάζει υπουργούς, ή ο νέος πρωθυπουργός τους, ο Μαρκ Μπράουν, φαίνεται να μην εμπιστεύεται τρελά τους συνεργάτες του. Για αυτό, άλλωστε, πήρε δεκαεπτά χαρτοφυλάκια, σπάζοντας ένα όμορφο και αλλόκοτο ρεκόρ.

Πέρα από την πρωθυπουργία είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Μετανάστευσης, Οικονομικών, Ενέργειας, Δημόσιας Τάξης και Τηλεπικοινωνιών. Επίσης, έχει τα χαρτοφυλάκια για τους θαλάσσιους πόρους και τις συντάξεις μεταξύ άλλων, ενώ είναι και υπουργός Δικαιοσύνης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Η Τίνα Μπράουν, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η κίνηση δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εμπιστοσύνη στα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Μαρκ Μπράουν ενδεχομένως να εκχωρήσει κάποιες από τις ευθύνες που έχει αναλάβει, τους επόμενους μήνες, σημειώνει ο Guardian. Έγινε πρωθυπουργός αυτό τον μήνα, μετά την παραίτηση του Χένρι Πούνα. Ο τελευταίος, έπειτα από 10 χρόνια στην εξουσία, αποφάσισε να αποχωρήσει προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση του γ.γ. του Φόρουμ Νήσων του Ειρηνικού.

Οι Νήσοι Κουκ είναι αυτοδιοικούμενη περιοχή, σε ελεύθερη σύνδεση με τη τη Ν. Ζηλανδία. Τα νησιά Κουκ έχουν την πλήρη ευθύνη για όλες τις εσωτερικές υποθέσεις τους, ενώ η Ν. Ζηλανδία έχει την ευθύνη για την άμυνα και τα εξωτερικές υποθέσεις. Όλοι οι κάτοικοι του νησιωτικού κράτους είναι υπήκοοι Νέας Ζηλανδίας.

Πηγή: Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα