Ο ρόλος της Αιγύπτου στην Λιβύη

Η επιρροή του Καΐρου που εκτείνεται νοτιοανατολικά ως τα Στενά του Άντεν αναμένεται να διατηρηθεί καθιστώντας την Αίγυπτο ρυθμιστή των εξελίξεων
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσσι
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσσι
POOL New via Reuters

Η Αίγυπτος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια, τόσο όσον αφορά τη στρατιωτική ανάμειξη όσο και τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης. Η κατάσταση στη Λιβύη προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την γειτνιάζουσα Αίγυπτο λόγω των πιθανών επιπτώσεων της σύγκρουσης στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομία.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές της εμπλοκής της Αιγύπτου στη σύγκρουση στη Λιβύη είναι η στρατιωτική της υποστήριξη προς τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και τις συμμαχικές δυνάμεις του στην ανατολική Λιβύη. Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος παρέχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στον LNA, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης στρατιωτικού προσωπικού στη χώρα. Αυτή η υποστήριξη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εξάπλωση του πολιτικού Ισλάμ στην περιοχή, καθώς και της πιθανότητας αστάθειας και βίας κατά μήκος των κοινών συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης.

Εκτός από τη στρατιωτική υποστήριξη, η Αίγυπτος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη. Η χώρα συμμετέχει ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία και διαπραγματεύσεις ενώ έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μεσολάβηση μεταξύ των διαφόρων φατριών και στην σφυρηλάτηση συναίνεσης για μια πολιτική διευθέτηση. Η Αίγυπτος είναι επίσης ισχυρός υποστηρικτής για μια ενοποιημένη και σταθερή Λιβύη κι επιδιώκει τον τερματισμό του ξένου παρεμβατισμού στον λιβυκό εμφύλιο.

Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση στη Λιβύη είναι η παρουσία πολλαπλών παραγόντων και ανταγωνιστικών συμφερόντων στην περιοχή. Η κατάσταση στη Λιβύη περιπλέκεται από τη συμμετοχή πολλών ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων, που παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη σε διάφορες φατρίες στη σύγκρουση. Η εν λόγω κατάσταση έχει οδηγήσει στην κλιμάκωση της βίας και της αστάθειας, καθιστώντας την επίλυση της κρίσης δύσκολη για οποιαδήποτε χώρα.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της σύγκρουσης στη Λιβύη και τον ρόλο της Αιγύπτου στην επίλυση της κρίσης. Μία από τις πιο θετικές εξελίξεις ήταν η αυξανόμενη αναγνώριση από τον λιβυκό λαό της ανάγκης για ειρήνη και σταθερότητα. Υπάρχει μια αυξανόμενη επίγνωση του καταστροφικού χαρακτήρα που έχει λάβει η σύγκρουση στη χώρα και τον λαό της, και μια αυξανόμενη επιθυμία μεταξύ των απλών Λίβυων να δουν το τέλος της βίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Επιπλέον, υπάρχουν θετικά σημάδια ότι η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη διαδικασία συμφιλίωσης στη Λιβύη και να εργαστεί για την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης. Τα Ηνωμένα Έθνη συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μεσολάβηση μεταξύ των διαφόρων φατριών και στη βοήθεια στη διαπραγμάτευση συμφωνιών. Η διεθνής κοινότητα παρέχει επίσης σημαντική οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων για να συμβάλει στην ασφάλεια της χώρας.

Αν και η έκβαση των προσπαθειών για τον τερματισμό του εμφυλίου στην Λιβύη είναι αμφίβολη, ο ρόλος της Αιγύπτου αναμένεται να συνεχίσει να είναι κομβικός για οποιαδήποτε εξέλιξη στην Λιβύη. Η επιρροή του Καΐρου που εκτείνεται νοτιοανατολικά ως τα Στενά του Άντεν αναμένεται να διατηρηθεί στην Λιβύη καθιστώντας την Αίγυπτο ρυθμιστή των εξελίξεων στην πολύπαθη Λιβύη.

Δημοφιλή