ΔΙΕΘΝΕΣ
22/02/2018 14:58 EET | Updated 22/02/2018 14:58 EET

Ο συριακός στρατός πρέπει να βοηθήσει στην απόκρουση των Τούρκων, λέει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG

Goran Tomasevic / Reuters

Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε ότι μαχητές που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση αναπτύσσονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν να αποκρουστεί η τουρκική επίθεση, πρόσθεσε όμως ότι θα χρειαστεί βοήθεια και από τον ίδιο τον συριακό στρατό.

«Ομάδες συμμαχικές του συριακού στρατού ήρθαν στο Αφρίν, όμως όχι στην ποσότητα ή με τις δυνατότητες που χρειάζονται για να σταματήσουν την τουρκική κατοχή», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) Νούρι Μαχμούντ. «Ο συριακός στρατός πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον του ... να προστατεύσει τα συνορα της Συρίας».

Η YPG έχει καλέσει την κυβέρνηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να στείλει στρατεύματα στην περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, και πολιτοφυλακές πιστές στη Δαμασκό έφθασαν εκεί αργά το βράδυ της Τρίτης.

Εκατοντάδες από τους μαχητές αυτούς έχουν αναπτυχθεί στα μέτωπα του Αφρίν για να πολεμήσουν τις τουρκικές δυνάμεις, δήλωσε ο Μαχμούντ.

Ωστόσο ο Άσαντ δεν έστειλε τον ίδιο τον στρατό, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη ευθεία αναμέτρηση με τη συριακή κυβέρνηση, εφόσον η Τουρκία δεν υποχωρήσει.

Η Άγκυρα, ένας διοικητής των δυνάμεων του Άσαντ και Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα πως η Ρωσία επενέβη για να μην στείλει η Δαμασκός στρατό για να υπερασπιστεί το Αφρίν, έπειτα από πληροφορίες για συμφωνία με τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας.

Ενώ η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ στον πόλεμο, εργάζεται επίσης με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ανταρτικές παρατάξεις, για να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη διευθέτηση της σύγκρουσης.

Την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τη YPG.

«Έχουμε την πληροφορία ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία», δήλωσε ο Μποζντάγ σε τηλεοπτική συνέντευξη.