ΔΙΕΘΝΕΣ
14/05/2019 10:52 EEST | Updated 14/05/2019 11:58 EEST

O Τραμπ εκθειάζει τον ακροδεξιό Όρμπαν στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο

«Είναι σκληρός, είναι αξιοσέβαστος και λίγο αμφιλεγόμενος όπως εγώ».

Mark Wilson via Getty Images

Η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στον Λευκό Οίκο- και μάλιστα παραμονές των Ευρωεκλογών και υπό τον φόβο των επιδόσεων της ακροδεξιάς- ήταν ακριβώς αυτό που όλοι φοβόντουσαν. Ο αμερικανός πρόεδρος, αψηφώντας για πολλοστή φορά τους συμβούλους του και γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έκανε ό,τι του είχαν ζητήσει να αποφύγει.  Εκθείασε το εθνικιστή, ακροδεξιό Βίκτορ Όρμπαν με την σκληρή αντι-μεταναστευτική πολιτική, δηλώντας μάλιστα πως βλέπει σε αυτό κάτι από τον ίδιο. 

«Όπως και εγώ, είναι λίγο αμφιλεγόμενος» δήλωσε ο Τραμπ δείχνοντας να αδιαφορεί επιδεικτικά για τις ανησυχίες που διατυπώνονται για τις πολιτικές που υιοθετεί ο ούγγρος πρωθυπουργός και οι οποίες, στραγγαλίζουν τη Δημοκρατία. 

Ο Τραμπ όμως δεν σταμάτησε εκεί. Καλωσορίζοντας στον Λευκό Οίκο τον Όρμπαν, τον εκθείασε - όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ- και έκανε πολύ συγκεκριμένες αναφορές στη «σκληρή» στάση του στο μεταναστευτικό. Ένα θέμα για το οποίο οι δύο άνδρες σίγουρα είχαν να ανταλλάξουν πολλές απόψεις. Και φυσικά η αναφορά Τραμπ στην «σκληρή» πολιτική του Όρμπαν, δεν έγινε με διάθεση επικριτική αλλά επαινετική. 

«Είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει σεβασμό. Και ξέρω ότι είναι ένας σκληρός άντρας, αλλά είναι αξιοσέβαστος» δήλωσε ο Τράμπ, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για τους δημοκρατικούς θεσμούς Ουγγαρία.

Στη συνέχεια μάλιστα αναφέρθηκε στα πολλά, σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τονίζοντας ότι «τρομερά» επειδή πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. «τα αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο από αυτό του πρωθυπουργού [Όρμπαν]». Ουσιαστικά δηλαδή ο Τραμπ, παραμονές των Ευρωεκλογών, επικρίνει την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε., τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα λέγοντας πως αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα ζητήματα που υπάρχουν, κάτι που κάνει όμως επιτυχώς ένας ακροδεξιός ηγέτης! 

 

Ο Όρμπαν από την πλευρά του, όπως αναφέρει το Reuters, τόνισε ότι η κυβέρνησή του είχε καταφέρει να επανεκλεγεί αρκετές φορές- κυβερνά τη χώρα από το 2010- ενώ προσπάθησε να παρουσιάσει ένα προφίλ ανθρωπιστή.

«Από τους ανθρώπους, για τους ανθρώπους. Αυτή είναι το πνεύμα της ουγγρικής κυβέρνηση» ανέφερε ο Όρμπαν δανειζόμενος τα λόγια από την ιστορική ομιλία του αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκον κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, η οποία εστίαζε στο παρόν, το μέλλον, τους στόχους και το πνεύμα που έπρεπε να διέπει την αμερικανική κυβέρνηση. 

Στη συνέχεια ο Όρμπαν υποστήριξε πως το νέο Σύνταγμα της χώρας, του 2011 εισήγαγε θετικές αλλαγές ενώ τόνισε πως η χώρα του είναι υπερήφανη που στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ στο θέμα της  «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» αλλά και σε μια σειρά άλλων. 

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Ούγγρου πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο εδώ και 21 χρόνια και συνοδεύτηκε από την έκφραση πολλών αντιρρήσεων και ανησυχιών όχι μόνο από Δημοκρατικούς αλλά και από Ρεπουμπλικάνους δεδομένων των αντιδημοκρατικών πολιτικών και της ακροδεξιάς, εθνικιστικής ρητορικής του  Όρμπαν. Ένας πρόσθετος φόβος βέβαια η αναμενόμενη ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών στο μεταναστευτικό αλλά και σε σειρά άλλων ζητημάτων. 

Επίσης οι επικριτές του Όρμπαν εκτιμούν πως μια τέτοια συνάντηση παραμονές των Ευρωεκλογών, ενισχύσει το προφίλ του ούγγρου πρωθυπουργού και παράλληλα στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα στις Βρυξέλλες η οποία ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Αν και δεν έχει γνωστό ακόμη τι συμφωνίες μπορεί να έκλεισαν οι δύο ηγέτες πίσω από τις κλειστές πόρτες, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως μεταξύ των βασικών στόχων του Τραμπ σε αυτή τη συνάντηση θα ήταν η πώληση όπλων στον Ουγγαρία, το μπλοκάρισμα της κινεζικής Huawei- όπως έχει άλλωστε ζητήσει ο Τραμπ και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Αναμενόταν όμως να γίνει και μια ευρύτερη συζήτηση περί εξυπηρέτησης αμερικανικών συμφερόντων αλλά και σχετικά με την πολύ στενή σχέση της Ουγγαρίας με τον Πούτιν, κατά τα χρόνια διακυβέρνησης από τον Όρμπαν.

Πηγές: Reuters, The New York Times