ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2019 23:34 EEST

Ο Τραμπ «ελπίζει» οι ΗΠΑ να μην πάνε σε πόλεμο με το Ιράν

Δηλώσεις κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελβετίας.

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη πως ελπίζει οι ΗΠΑ να μην οδεύουν σε πόλεμο με το Ιράν, καθώς συναντούσε τον πρόεδρο της Ελβετίας Ουέλι Μάουρερ, η χώρα του οποίου έχει λειτουργήσει ως διπλωματικός ενδιάμεσος μεταξύ των δύο χωρών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η Ουάσινγκτον θα πάει σε πόλεμο με την Τεχεράνη, ο Τραμπ απάντησε «ελπίζω όχι», καθώς υποδεχόταν τον Μάουρερ στον Λευκό Οίκο.

Η Ελβετία, ουδέτερη χώρα, ιστορικά αποτελούσε διαμεσολαβητή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν «ένα εύρος διεθνών θεμάτων, περιλαμβανομένων των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βενεζουέλα».

«Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον ρόλο της Ελβετίας» αναφέρεται σχετικά.

Η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν, ανέφερε αργά την Τετάρτη πως ο Τραμπ προτιμούσε τη διπλωματική οδό με το Ιράν και απευθείας συνομιλίες με τους ηγέτες του, αλλά ανησυχούσε πως κάποιοι από τους συμβούλους του πιέζουν για πόλεμο.

Η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε στο «Fox & Friends» του Fox News Channel πως δεν υπάρχουν τριβές μεταξύ του Τραμπ και των συμβούλων του και ο ίδιος καλωσορίζει τις διαφορετικές οπτικές.