Ο Τραμπ ποντάρει στο φόβο για να κερδίσει τις ενδιάμεσες εκλογές και υιοθετεί την πιο ακραία μεταναστευτική πολιτική

Φόβος, στρατός, λαϊκισμός στις ΗΠΑ με τον Τραμπ να δηλώνει πως θα αλλάξει ακόμη και το Σύνταγμα (ελπίζοντας να κερδίσει τις ενδιάμεσες εκλογές)
ASSOCIATED PRESS

Αποστολή στρατιωτών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να σταματήσουν την «εισβολή» μεταναστών στις ΗΠΑ. Προαναγγελία για «πόλεις από σκηνές» για τον περιορισμό τους. Δηλώσεις όπως «Πολλά μέλη συμμοριών και πολύ κακοί άνθρωποι έχουν διεισδύσει στο καραβάνι που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορά μας». Και τώρα δήλωση προθέσεων περί προσπάθειας κατάργησης του συνταγματικά αναγνωρισμένου δικαιώματος τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ να παίρνουν αυτομάτως των αμερικανική υπηκοότητα ακόμη και εάν οι γονείς τους δεν είναι Αμερικανοί.

Αυτή είναι η ρητορική και οι πολιτικές αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα «παίζει» σκληρά το «χαρτί» του μεταναστευτικού όχι όμως επειδή πραγματικά οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό απειλή αλλά επειδή είναι ώρα εκλογών.

Με τις ενδιάμεσες εκλογές να πλησιάζουν (διεξάγονται στις 6 Νοεμβρίου), ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, προσπαθεί όπως επισημαίνουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν υπέρ υποψηφίων του κόμματος ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο στο Κογκρέσο. Το θέμα της αποχής είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η προσέλευση στις κάλπες θα είναι πιο μαζική για τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών.

Η τακτική του Τραμπ φυσικά δεν ξαφνιάζει, αφού και το 2016 όταν ήταν ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ συνειδητά επέλεξε να επικεντρώσει την ξεκάθαρα λαϊκιστική ρητορική του σε ό,τι φοβίζει τα πιο αδύναμα κοινωνικά-οικονομικά στρώματα των ΗΠΑ. Ο φόβος για τον «ξένο», τον «μετανάστη» που παίρνει τις δουλειές από τους αμερικανούς οικογενειάρχες, που είναι υπεύθυνος για την εγκληματικότητα, που «εισβάλει» στη χώρα και απειλεί τον αμερικανικό τρόπο ζωής και ακυρώνει το αμερικανικό όνειρο.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Ο Τραμπ και πολλοί στενοί συνεργάτες του άλλωστε έχουν πειστεί πως το θέμα της μετανάστευσης φέρνει ψήφους, με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου να χαϊδεύει τα αυτιά και να καταλαγιάζει τους φόβους πολλών ψηφοφόρων.

Ο ίδιος βέβαια αρνείται τις κατηγορίες. «Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις εκλογές» δηλώνει κατ′ επανάληψη. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μόνο κάποιος εξαιρετικά αφελής δεν θα υποψιαζόταν έστω και λίγο πως η στιγμή που η αντιμεταναστευτική ρητορική και πολιτική του Τραμπ κορυφώνεται, συμπίπτει με ύποπτο τρόπο με τις ενδιάμεσες και κρίσιμες αμερικανικές εκλογές.

Σκληρή γραμμή και πυροτεχνήματα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πιστός Πατριώτης», αναμένεται να σταλούν 5.200 αμερικανοί στρατιώτες στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό προκειμένου να εμποδίσουν την «εισβολή» χιλιάδων μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που προσπαθούν να γλιτώσουν από την ανέχεια και τη βία που μαστίζει τις χώρες τους.

Επίσης θα φτιάξει πόλεις από σκηνές όπου θα κρατούνται εκεί οι μετανάστες-για μεγάλα όπως φαίνεται χρονικά διαστήματα- και εάν κάποια στιγμή οι αρχές κρίνουν πως πρέπει να τους δοθεί άσυλο, τότε θα αφεθούν ελεύθεροι. Η λογική εδώ, όπως έχει πει και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος είναι: υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας και σε ό,τι αφορά του μετανάστες κινείται στη γραμμή «όταν δουν τι συμβαίνει, θα έρθουν πολύ λιγότεροι».

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Ο Τραμπ όμως δεν αρκέστηκε μόνο στην ανακοίνωση ουσιαστικά της μακράς κράτησης των μεταναστών- ακόμη και όσων ζητούν άσυλο- στις πόλεις σκηνές αλλά πάει και ένα βήμα παραπέρα αποδεικνύοντας πόσο σκληρή μπορεί πραγματικά να είναι η μεταναστευτική πολιτική που ονειρεύεται.

Γι αυτό και άγγιξε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την αμερικανική κοινωνία. Το Σύνταγμα. Με την έκδοση εκτελεστικής εντολής, φαίνεται πως θέλει να ανακαλέσει το δικαίωμα στην αμερικανική ιθαγένεια για τα παιδιά που γεννήθηκαν επί αμερικανικού εδάφους. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που εκχώρησε αυτό το δικαίωμα σε παιδιά μεταναστών και πάνω σε αυτή την συνταγματική πρόβλεψη «χτίστηκαν» σε σημαντικό βαθμό οι ΗΠΑ. Βέβαια η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει τόσο απλά.

Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πόλ Ράιν. «Ναι...προφανώς δεν μπορεί να το κάνει αυτό» σχολίασε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ τόνισε πως «ως συντηρητικός, πιστεύω στην τήρηση του Συντάγματος και πιστεύω πως στην περίπτωση της 14ης τροποποίησης τα πράγματα είναι πολύ σαφή και κάτι τέτοιο (δηλαδή μια αλλαγή) θα απαιτούσε μια πολύ μακρά συνταγματική διαδικασία». Και σίγουρα, όπως τονίζουν ειδικοί στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να γίνει με μια απλή εκτελεστική εντολή.

Στο συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, ο Τραμπ δεν αναμένεται να έχει τη στήριξη πολλών Ρεπουμπλικανών καθώς ένα ξήλωμα του τροπολογιών επί του Συντάγματος θα μπορούσε να ανοίξει και άλλες συζητήσεις που οι πιο συντηρητικές ομάδες των ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να κάνουν, όπως το θέμα της οπλοφορίας.

Πηγές: Associated Press, BBC, HuffPost US, New York Times

ASSOCIATED PRESS

Δημοφιλή