Η απόφαση του Τραμπ που καθιστά την απέλαση των μεταναστών ακόμα πιο εύκολη διαδικασία

Τι ίσχυε μέχρι πρότινος και τι αλλάζει.
Reuters

Oι ΗΠΑ έχουν δεχθεί οξύτατη κριτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος τόσο από τους απλούς πολίτες όσο και φορείς που διαχειρίζονται την ανθρωπιστική κρίση. Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει πολλάκις καταδικάσει τη στάση του Αμερικανού προέδρου ενώ έχει απευθύνει έκκληση να αναθεωρήσει τη μεταναστευτική του πολιτική και να βρει εναλλακτικές λύσεις, ιδίως όσον αφορά τους ανήλικους και τα παιδιά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα απείλησε εκ νέου με απέλαση δεκάδων μεταναστών, ενώ ενόψει των εκλογών του 2020 και της παρουσίασης της πολιτικής του ατζέντας διεμήνυσε πως οι μετανάστες θα απελαύνονται «όσο γρήγορα μπαίνουν μέσα».

Και πράγματι το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό πως η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί μια νέα διαδικασία ταχείας απέλασης των μεταναστών, η οποία μάλιστα θα παρακάμπτει τα δικαστήρια και ως εκ τούτου θα καταδικάζει μια ώρα αρχύτερα τους ανθρώπους που φτάνουν στις ΗΠΑ.

Βάσει λοιπόν της νέας νομοθεσίας, οποιοσδήποτε μετανάστης χωρίς έγγραφα και άδεια παραμονής, ο οποίος δεν θα μπορεί να αποδείξει ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ, επί δύο συναπτά έτη, θα μπορεί να απελαθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Η νέα πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ωστόσο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στραφεί στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι πως η νέα ρύθμιση θα βοηθήσει να ρυθμιστούν ορισμένα ζητήματα «επιβάρυνσης» στα νότια σύνορα, μία «απαραίτητη απάντηση στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση».

Ο Κέβιν ΜακΑλίναν, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή αποτελεί «την απαραίτητη απάντηση στην εντεινόμενη μεταναστευτική κρίση» εξηγώντας ότι θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια και τα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Η αμερικανική υπηρεσία προστασίας συνόρων έχει προχωρήσει σε 688.375 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2018, αριθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν άλλωστε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αναγάγει τον αυστηρό έλεγχο της μετανάστευσης σε βασικό άξονα της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τι ίσχυε μέχρι πρότινος

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα, μόνο οι μετανάστες που συλλαμβάνοντας σε απόσταση 160 χλμ. από τα σύνορα και βρίσκονταν στις ΗΠΑ για λιγότερο από δύο βδομάδες μπορούσαν να απελαθούν άμεσα. Για τους μετανάστες που εντοπίζονταν ενώ βρίσκονταν στη χώρα για περισσότερο από δύο εβδομάδες έπρεπε να ακολουθηθεί η δικαστική οδός για να απελαθούν.

Πόσοι επηρεάζονται

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Pew Research, στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 10,5 μη καταγεγραμμένοι μετανάστες οι οποίοι αυτή την ώρα αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαιτίας της νομοθετικής ρύθμισης.

Ο μέσος ενήλικας μετανάστης, χωρίς χαρτιά ζει στη χώρα για 15 περίπου χρόνια, συμπεραίνει η ίδια μελέτη.

Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι στους νέους κανόνες θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους μετανάστες που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας ή έχουν «σημαντικούς δεσμούς» στις ΗΠΑ. Επίσης πρόσθεσε ότι οι μετανάστες που δικαιούνται να λάβουν άσυλο θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι νέοι κανόνες ενδέχεται να επηρεάσουν χιλιάδες ανθρώπους. Ήδη η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον της πολιτικής αυτής.

Εξάλλου ο Μουζάφαρ Τσίστι, δικηγόρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επεσήμανε ότι πολλοί μετανάστες θα δυσκολευτούν να αποδείξουν πόσο διάστημα ζουν στις ΗΠΑ.

«Όταν σε συλλαμβάνουν στον δρόμο ή σε ένα εργοστάσιο προφανώς δεν είναι εύκολο να αποδείξεις με στοιχειά ότι ζεις εδώ για περισσότερα από δύο χρόνια, διότι δεν έχεις μαζί σου τα σχετικά έγγραφα», εξήγησε.

(Mε πληροφορίες από BBC, NYT, The Washington Post)

Δημοφιλή