Ο πρώτος που τόλμησε: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Αλλαγή πορείας σε σχέση με όλους τους προκατόχους του.
Πορεία μνήμης της Γενοκτονίας στο Γερεβάν, στις 23 Απριλίου 2021.
Πορεία μνήμης της Γενοκτονίας στο Γερεβάν, στις 23 Απριλίου 2021.
KAREN MINASYAN via Getty Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όπως αναμενόταν, αναγνώρισε σήμερα την Γενοκτονία των Αρμενίων, επιδεικνύοντας την επιθυμία του να δοκιμάσει την όλο και πιο εύθραυστη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία.

«Κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στην Γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την Οθωμανική εποχή και δεσμευόμαστε για άλλη μία φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τέτοιου είδους θηριωδίες» τονίζεται χαρακτηριστικά στην δήλωση του Μπάιντεν.«Και θυμόμαστε ότι παραμένουμε σε εγρήγορση εναντίον της διαβρωτικής επίδρασης κάθε είδους μίσους.»

«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια» τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή προχώρησαν σε πορείες θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Σήμερα, καθώς θρηνούμε αυτό που χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον - προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν στιγματίζεται από το κακό της μισαλλοδοξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα στο να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες σε οπουδήποτε μέρος στον κόσμο.»

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, την 106η επέτειο της κτηνώδους καμπάνιας από την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που σκότωσε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, είναι ενδεικτική της δέσμευσης στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Αλλαγή πορείας

Σύμφωνα με τους New York Times, είναι, επίσης, μία αλλαγή πορείας σε σχέση με όλους τους προκατόχους του Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι δίσταζαν να προκαλέσουν τον θυμό μιας χώρας με στρατηγική σημασία και να οδηγήσουν την ηγεσία της προς τους αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία ή το Ιράν.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας. Ο μοναδικός πρόεδρος που είχε χρησιμοποιήσει την λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, κατά την διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για γενοκτονία, αλλά δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία, προσπάθησε πολύ για να αποφύγει τη σημερινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με καμπάνιες στα ΜΜΕ και ένα συνέδριο.

Οταν, όμως, ο Μπάιντεν μίλησε μαζί του την Παρασκευή, συμφώνησαν μόνο ”σε μία αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών”, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

Κατά την ανάλογη ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ως προς το πόσο ”σημαντική είναι η συνεργασία τους”. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθούν τον Ιούνιο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η πρώτες αντιδράσεις της Αγκυρας

Σε μήνυμα που απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, μετά την δήλωση Μπάιντεν, μίλησε για παρεμβάσεις ”τρίτων” στις υποθέσεις της Τουρκίας.

″Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις - οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς - πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται μέσο παρέμβασης στη χώρα μας”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία ”δεν χρειάζεται μαθήματα από κανέναν για την ιστορία της”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. ”Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν τη ιστορία”, έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. ”Δεν θα δεχτούμε μαθήματα από κανέναν για την ιστορία μας.”

Δημοφιλή