ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2019 08:44 EET

Ο Βούτσιτς καλεί Τραμπ για την επίλυση της διένεξης με το Κόσοβο

«Η Σερβία δεν μπορεί να λύσει μόνης της αυτό το πρόβλημα».

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την ετοιμότητα του να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κόσοβο, μόλις αρθούν οι δασμοί που επέβαλε η Πρίστινα στα προϊόντα της Σερβίας.

«Σας επισημαίνω ότι, τη στιγμή που θα καταργήσει η Πρίστινα αυτό το ακατανόητο και επώδυνο μέτρο, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο για την αναζήτηση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης», διαβεβαιώνει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος ευχαριστεί τον Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και ζητάει την στήριξη του στις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Ο Βούτσιτς υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι το ζήτημα του Κοσόβου αποτελεί «βαρύ φορτίο» για τον σερβικό λαό και είναι άμεση ανάγκη να επιλυθεί.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στον διάλογο και τον προσεγγίζουμε με τόλμη και ρεαλισμό, σκεπτόμενοι το μέλλον όλων μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών. Ωστόσο, η Σερβία δεν μπορεί να λύσει μόνη της αυτό το δύσκολο πρόβλημα» επισημαίνει ο Βούτσιτς.

Ο σέρβος πρόεδρος προσθέτει ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν από την Πρίστινα όχι μόνο βλάπτουν την σερβική οικονομία αλλά απειλούν και την επιβίωση των Σέρβων στο Κόσοβο, τα δικαιώματα των οποίων - αναφέρει - «είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε και να προστατέψουμε».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρεται ακόμη στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και προσκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφτεί την Σερβία έπειτα από σαράντα χρόνια.

Η επιστολή Βούτσιτς αποτελεί την απάντησή του σε εκείνη που έστειλε στον Σέρβο πρόεδρο ο Ντόναλντ Τραμπ (14η Δεκεμβρίου), με την οποία τον ενεθάρρυνε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Ανάλογη αλληλογραφία υπήρξε και μεταξύ του προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και του Τραμπ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)