ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2019 07:18 EEST

Ο γύρος του κόσμου μέσα από 15.000 Starbucks

Η τρελή ιστορία και η ακόμη πιο απίθανη εξήγηση του Τεξανού με την περίεργη εμμονή.

Το να επισκεφτείς κάθε Starbucks στον πλανήτη απαιτεί αφοσίωση, υπομονή και σοβαρή εξάρτηση από την καφεΐνη.

Ενας άνδρας που ονομάζεται Γούιντερ ισχυρίζεται ότι έχει πάει σε τουλάχιστον 15.061 καταστήματα της γνωστής αλυσίδας καφέ σε τέσσερις ηπείρους από το 1997. Και αυτό που ξεκίνησε ως αναζήτηση για καλό εσπρέσο έγινε το εισιτήριό του για τον κόσμο.

«Το αποκαλώ ακραίο χόμπι», είπε στο CNN, μιλώντας για την προσπάθεια του να επισκεφτεί όλα τα Starbucks ανά την υφήλιο.

Ο Γούιντερ ξεκίνησε την περίεργη αποστολή του πριν από 22 χρόνια από ένα κατάστημα στην περιοχή Πλάνο του Τέξας. Υπήρχαν περίπου 1.500 υποκαταστήματα της αλυσίδας στις ΗΠΑ την εποχή εκείνη, και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να πιει καφέ σε κάθε ένα από αυτά.

Καθώς εξαπλώνεται η εταιρεία όμως, το έργο του γίνεται όλο και πιο δύσκολο: Πρόσφατα στη Σεντζέν της Κίνας άνοιξε το 30.000ο Starbucks του κόσμου. Πλέον, μοιάζει αδύνατο να βρει το χρόνο να πατήσει το πόδι του σε όλα τα νέα καταστήματα.

Συνήθως ζητάει καφέ φίλτρου, όπου και αν πηγαίνει. Εάν δεν έχουν, θα πάρει έναν εσπρέσο. Θα τραβήξει μερικές φωτογραφίες, θα τις προσθέσει στην ιστοσελίδα του και θα επισκεφτεί την επόμενη καφετέρια της αλυσίδας. Το έχει κάνει αυτό 15.000 φορές αλλά του μένουν άλλες τόσες.

Πλέον, όμως έχει δεσμευτεί. Πρέπει να συνεχίσει. Συνήθιζε να αφιερώνει κάθε Σαββατοκύριακο στο «Starbucking», όπως αποκαλεί το περίεργο χόμπι του, που τον έχει οδηγήσει να διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να επισκεφτεί ένα νέο κατάστημα ή να πετάξει σε χώρες όπως η Δανία ή το Κατάρ.

Αλλά η αναζήτηση του έχει γίνει λίγο κουραστική και ο ρυθμός της έχει επιβραδυνθεί. Επιπλέον, πρέπει να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του στον Παναμά.

Πρόκειται για κάτι περισσότερο από έναν καφέ (ακόμα κι αν τον έχει βαρεθεί)

Πίνοντας τα ίδια ροφήματα για 22 συνεχόμενα χρόνια, είναι λογικό να τα έχει βαρεθεί. Δεν έχει δοκιμάσει καν τα πάντα στο μενού, επισημαίνει ο ίδιος.

«Είναι δύσκολο να πω ποιο είναι το αγαπημένο μου ρόφημα, γιατί δεν απολαμβάνω πια τη γεύση του Starbucks», δηλώνει. «Είναι είτε απλά αποδεκτός είτε ΟΚ, αλλά ποτέ δεν είναι καλός ή υπέροχος ο καφές πια».

Αλλά δεν συνεχίζει να πηγαίνει για τον καφέ. Το Starbucks στο Πλάνο ήταν για πολύ καιρό το δεύτερο σπίτι του, όπου μπορούσε να συναντήσει άλλους λάτρεις του καφέ. 

Και για έναν άνθρωπο που λέει ότι είναι δύσκολο να κάνει φίλους, το να συναντά ανθρώπους με το ίδιο πάθος σε διαφορετικές ηπείρους του εξασφαλίζει τις επαφές που τόσο του λείπουν.

«Το Starbucks μου χάρισε, κατά κάποιο τρόπο, τον κύκλο των φίλων μου», δηλώνει. 

Εξάλλου, ξέρει ότι είναι «πρακτικά αδύνατο» να επισκεφτεί κάθε κατάστημα. Παρόλα αυτά, συνεχίζει την προσπάθεια να πάει σε όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα και να δει ακόμη περισσότερα μέρη του πλανήτη. «Δεν το βλέπω σαν δουλειά», εξηγεί. «Το βλέπω ως στόχο».

Πηγή: CNN