Ο «γρίφος» της εστίασης: Πότε αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις

Ελπίδες να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης: Τι είπαν Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Παπαθανάσης και Τάκης Θεοδωρικάκος.
.
.
Eurokinissi

Τον «γρίφο» για το άνοιγμα της εστίασης – ενός από τους τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα έντονα από την κρίση του κορονοϊού- επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στο Mega δήλωσε πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 18 Μαΐου. Σημείωσε ότι γίνεται μια συζήτηση μήπως ανοίξουν νωρίτερα και τα εμπορικά κέντρα και ότι εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαίθριων. «Πρωταρχικό ρόλο και αξία έχει η δημόσια υγεία, επομένως θα πρέπει να μετρήσουμε το πρώτο βήμα που έγινε χθες, στη συνέχεια το δεύτερο βήμα που θα ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και μετά θα αποφασίσουν οι ειδικοί αν μπορούμε να φέρουμε την εστίαση νωρίτερα» διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Σχετικά με τους όρους λειτουργίας, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε. Αναφέρθηκε επίσης στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με τους δήμους και την ΚΕΔΕ ώστε να δοθούν παραπάνω τ.μ. σε δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια -χωρίς επιπλέον χρέωση. «Ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος» είπε ο κ. Παπαθανάσης, «όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ταυτόχρονα εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων.

Panagiotis Maravelis via Getty Images

Εκτίμησε ότι οι οριστικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας θα ληφθούν μετά το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή μετά τις 18 Μαΐου.

Από πλευράς του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συγκροτημένο σχέδιο από τα συναρμόδια υπουργεία για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης.

Όλα είναι στο τραπέζι, φτάνει να βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί το κράτος μπορεί να μην είναι υποχρεωμένο να έχει πλεόνασμα, αλλά δεν πρέπει να έχει έλλειμμα, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα αιτήματα του κλάδου της εστίασης μείωση του ΦΠΑ στο φαγητό στο 6%, στα σερβιριζόμενα ποτά και αναψυκτικά στο 13%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στήριξη με κεφάλαιο κίνησης.

«Όλα τα μέτρα που είναι εφικτό δημοσιονομικά να ληφθούν, θα ληφθούν, δεν έχουμε δισταγμούς. Αυτά που είναι να κανει το κράτος θα τα κάνει», «δεν πάμε χωρίς σχέδιο, πάμε με σχέδιο. Μιλάμε με την αγορά υιοθετούμε τα αιτήματά τους όσα είναι δυνατόν να υιοθετηθούν», πρόσθεσε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης άφησε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ: Αν το επιτρέψει η επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, τα εστιατόρια θα ανοίξουν νωρίτερα. Για τα καταστήματα εστίασης που δεν διαθέτουν ανοιχτό χώρο, ο υπουργός είπε ότι θα παραχωρηθούν κοινόχρηστοι χώροι και οι επιχειρηματίες δεν θα καταβάλλουν δημοτικά τέλη.

Μετά από την πολυήμερη καραντίνα η αγορά άρχισε να λειτουργεί και πάλι εν μέρει τη Δευτέρα, με χρήση προστατευτικών μέτρων, όπως χρήση μάσκας, σε μια σειρά από συναλλαγές και δραστηριότητες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενθαρρυντικά ήταν τα δείγματα από το πρώτο στάδιο της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, με τα μικρά μαγαζιά είχαν εφοδιαστεί με απολυμαντικά και τη συμπεριφορά των πελατών σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας να κινείται σε πολύ καλά επίπεδα.

Πολλή δουλειά είχαν τη Δευτέρα, πρώτη μέρα μετά την καραντίνα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή