ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2018 19:31 EEST

«Όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών λέει το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ

Ognen Teofilovski / Reuters

Την υπερβολική αισιοδοξία του Ζόρα Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν φαίνεται να την υποστηρίζει η πλειονότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ καθώς το 54,1% αντιτίθεται στη συμφωνία που  θέλει αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία, έναντι ενός 45,9% που τάσσεται υπέρ.

Αυτό δείχνει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήχθη στη γειτονική χώρα για λογαριασμό της «MKD.MK», από την «MRCETE Vision». Η δημοσκόπηση διεξήχθη λίγο πριν το επικείμενο δημοψήφισμα και έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1,200 ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση  οι σλαβικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ δηλώνουν αντίθετοι κατά 74,5%, ενώ μόλις το 25,5% εξ′ αυτών τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. 

Όσον αφορά στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αλβανικής καταγωγής, αυτή τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ με την ΕΕ, αδιαφορώντας για την ονομασία,  σε ποσοστό 94,7%. 

Σημειώνεται ότι βάσει της τελευταίας απογραφής οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν και στο εάν θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα. Από αυτούς το 27,5% δήλωσε αρνητικά, το 47,8% ότι θα συμμετέχει και ένα ποσοστό της τάξεως λίγο πάνω από το 24% δήλωσε αναποφάσιστο.

Sponsored Box