Οδηγός αντιμετώπισης τσιμπημάτων από έντομα

Τι θα πρέπει να κάνουμε στην επίθεση κουνουπιών, μελισσών, τσιμπουριών και πολλών άλλων.
.
Kwangmoozaa via Getty Images
.

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα τσιμπήματα από τα έντομα. Τις περισσότερες φορές μας πιάνει φαγούρα, πόνος και πρήξιμο. Ειδικά το καλοκαίρι με την ζέστη και την υγρασία που σχεδόν κάθε μέρα είμαστε έξω στη φύση, τα κουνούπια καραδοκούν σε κάθε γωνιά.

Αλλά παρά το γεγονός ότι μας ενοχλούν αφάνταστα, τα περισσότερα τσιμπήματα δεν μπορούν να μας βλάψουν και θεραπεύονται πολύ εύκολα. Είτε χρησιμοποιώντας τις παλιές καλές μεθόδους είτε βάζοντας ειδικές κρέμες για να φύγει η φαγούρα και ο πόνος, τα τσιμπήματα θέλουν τον χρόνο τους για να θεραπευτούν.

Ωστόσο, θα πρέπει να προβούμε και σε άλλα μέτρα. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να απολυμαίνουμε το σπίτι μας για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα το ξαναπάθουμε και ότι τα έντομα έχουν εξουδετερωθεί.

Για να είμαστε απόλυτα σίγουροι, ακολουθούν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα κοινά και πιο γνωστά τσιμπήματα από έντομα. Από το πως να τα ξεχωρίζουμε μέχρι πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Τσίμπημα από κοριό

Οι κοριοί είναι μικρά έντομα που συνήθως ζουν μέσα στα στρώματα ή τις ταπετσαρίες. Τα τσιμπήματα από κοριό μπορεί να φαίνονται σαν μικρά κόκκινα σημάδια στο ανοικτό λευκό δέρμα ή σαν μαύρα στίγματα στο σκούρο δέρμα. Πολλές φορές εμφανίζονται σε ομάδες τριών με πέντε τσιμπημάτων σχηματίζοντας ένα ζιγκ-ζαγκ ή μια γραμμή.

Το πιο πιθανό είναι να μας τσιμπήσουν το βράδυ την ώρα που κοιμόμαστε. Τις περισσότερες φορές εστιάζουν στο πάνω μέρος του σώματος όπως τα χέρια και την κοιλιά. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε έναν κοριό γιατί είναι υπερβολικά μικροσκοπικοί. Τη μόνη στιγμή που ίσως μπορέσουμε να δούμε κάποιον είναι όταν θα είναι «λιωμένοι» πάνω στα σεντόνια με ένα κόκκινο σημάδι. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να μας παραπλανήσει γιατί τα τσιμπήματά τους είναι πολύ έντονα και μας πιάνει πολύ φαγούρα.

Για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε γρήγορα από την έντονη φαγούρα μπορούμε να εφαρμόσουμε λίγη κρέμα για την φαγούρα όπως κορτιζόνη ή να πάρουμε αντισταμινικά. Πέρα από αυτό πρέπει οπωσδήποτε να καλέσουμε έναν απεντομωτή για να διώξουμε μια και καλή τους κοριούς από το σπίτι μας.

.
Smileus via Getty Images
.

Τσιμπήματα από ψύλλους

Οι ψύλλοι είναι έντομα που δεν πετάνε και συνήθως τσιμπάνε σκύλους και γάτες. Όμως, ακόμα και αν δεν έχουμε κατοικίδια, οι ψύλλοι μπορεί να τσιμπήσουν και εμάς.

Τα τσιμπήματα από ψύλλους είναι κόκκινα εξογκώματα κι όπως τα τσιμπήματα από τους κοριούς εμφανίζονται σε ομάδες τριών ή πέντε τσιμπημάτων και μπορεί να σχηματίζουν μια γραμμή. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται στο κάτω μέρος του σώματος, στους αστραγάλους ή στα πόδια, αφού οι ψύλλοι ζουν στο έδαφος - στο γρασίδι ή σε ξύλο.

Αν μας τσιμπήσει ένας ψύλλος δεν πρέπει να ξύσουμε την περιοχή αλλά να εφαρμόσουμε μια κρέμα για τη φαγούρα ή να πάρουμε αντισταμινικά. Ταυτόχρονα, αν έχουμε κατοικίδιο στο σπίτι μας θα πρέπει να συμβουλευτούμε και κάποιον κτηνίατρο.

Τσιμπήματα από κουνούπια

Τα κουνούπια είναι το μοναδικό αρνητικό πράγμα που μπορούμε να σκεφτούμε για το καλοκαίρι – ίσως μετά να βάζαμε την υπερβολική ζέστη. Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι σαν κόκκινα ή ροζ εξογκωματάκια και συνήθως εμφανίζονται όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή κι έχει κι έντονη υγρασία.

Για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών εύκολα και γρήγορα είναι σημαντικό να μην τα ξύσουμε. Το ξύσιμο θα επιδεινώσει την φαγούρα και θα αυξήσει το ρίσκο να μολυνθεί η πληγή.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα από κουνούπια είναι να εφαρμόσουμε μια κρέμα υδροκορτιζόνης ή λοσιόν καλαμίνας για να απαλύνουμε το δέρμα και να μειώσουμε τη φαγούρα. Άλλες επιλογές είναι να εφαρμόσουμε αλόη ή κρύες κομπρέσες.

Τσιμπήματα από αράχνη

Αν και μπορεί να είναι ένα από τα πιο επίφοβα τσιμπήματα, το τσίμπημα από αράχνη ευτυχώς είναι πολύ σπάνιο - και, όχι, δεν θα μας κάνει τον επόμενο spiderman. Στην πραγματικότητα, μόνο τα 500 από τα 40.000 είδη αραχνών σε όλο τον κόσμο τσιμπάνε ανθρώπους και μόνο 12 από αυτές μεταφέρουν αρκετό δηλητήριο για να θεωρηθεί το τσίμπημα τους επικίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, αν μας τσιμπήσει αράχνη είναι καλό να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό ή ακόμα και την γραμμή δηλητηριάσεων για να δούμε αν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο. Τις περισσότερες φορές δεν χρειαζόμαστε ειδική φαρμακευτική αγωγή. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τα μέτρα που θα λαμβάνουμε για οποιοδήποτε άλλο τσίμπημα από έντομο.

Ψείρες στο κεφάλι

Δεν χρειάζεται να κρύβουμε το ότι οι περισσότεροι όταν ήμασταν παιδιά είχαμε κολλήσει ψείρες ή τουλάχιστον τώρα που μεγαλώσαμε ότι ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτό το έντομο όταν κόλλησαν τα παιδιά μας.

Οι ψείρες είναι μικρά παράσιτα που συχνά ζουν στο κεφάλι μας μπλεγμένα στα μαλλιά μας. Πιο σύνηθες είναι να κολλούν ψείρες τα παιδιά μας. Οι ψείρες μεταδίδονται με την επαφή, κυρίως των κεφαλιών. Για παράδειγμα μπορεί να κολλήσουμε επειδή ανταλλάξαμε κοκαλάκια ή το καπέλο μας με μια φίλη μας ή ακόμα έχοντας ακουμπήσει κάπου που να έχει ακουμπήσει κάποιος άλλος που έχει ψείρες όπως κάποιο μαξιλάρι ή πλάτη καναπέ.

Εμφανίζονται σαν άσπρες ή κιτρινωπές μικροσκοπικές κουκκιδίτσες στα μαλλιά και προκαλούν πολύ φαγούρα. Πολλές φορές τις μπερδεύουμε και με την πιτυρίδα, οπότε προσοχή: Για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε μια και καλή από τις ψείρες χρειαζόμαστε ένα ειδικό χτενάκι και ειδικό φάρμακο για ψείρες για παράδειγμα μια λοσιόν για τοπική εφαρμογή.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για την αποτελεσματική απομάκρυνση των ψειρών από το κεφάλι μας που αναγράφεται στα αντιφθειρικά φάρμακα και να πετάξουμε οτιδήποτε μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με το κεφάλι μας.

Τσιμπήματα από τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια είναι μικρά παράσιτα που ρουφούν το αίμα και επιτίθενται μέσα στο δέρμα μας όταν μας τσιμπάνε. Μπορεί να κολλήσουμε τσιμπούρια αν περνάμε πολύ χρόνο έξω στη φύση.

Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια δεν θεωρούνται ακίνδυνα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες – όπως βορρελίωση ή νόσο του Lyme. Εντούτοις, για να μεταφέρουν την αρρώστια χρειάζεται να μας έχουν τσιμπήσει και να έχουν τραφεί με το αίμα μας για 24 ώρες.

Για αυτό χρειάζεται να γνωρίζουμε πώς να αφαιρούμε ένα τσιμπούρι αν βρούμε ένα πάνω μας. Αν δεν το κάνουμε άμεσα τα συμπτώματα της βορρελίωσης θα αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα στις επόμενες 30 μέρες. Το πιο έντονο σημάδι από τσίμπημα τσιμπουριού είναι ένα κόκκινο στρογγυλό εξάνθημα.

.
Photographed and edited by Janos Csongor Kerekes via Getty Images
.

Τσίμπημα από μέλισσα

Κάθε φορά που βλέπουμε μια μέλισσα ή σφήγκα τρέχουμε πανικόβλητοι να μην μας τσιμπήσει. Το τσίμπημα τους αφήνει ένα κόκκινο εξογκωματάκι που μας πονάει και μας τρώει πολύ και μέσα σε λίγες μόνο ώρες θα έχει πρηστεί.

Οι περισσότερες μέλισσες δεν είναι επιθετικές και τσιμπάνε μόνο όταν νιώθουν απειλή. Όταν μας τσιμπήσουν συνήθως πεθαίνουν αφήνοντας το κεντρί τους πάνω μας. Σε πρώτη φάση για να θεραπεύσουμε το τσίμπημα από μέλισσα θα πρέπει να αφαιρέσουμε το κεντρί τους από πάνω μας -αν υπάρχει ακόμα - και να βάλουμε λίγο πάγο στην περιοχή για να μειωθεί το πρήξιμο και η φλεγμονή.

Από την άλλη, οι σφήγκες είναι επιθετικές και μπορεί να μας τσιμπήσουν πολλές φορές μέχρι να αφήσουν το κεντρί τους πάνω μας. Για να απαλλαγούμε από το τσίμπημα τους ακολουθούμε παρόμοια διαδικασία με εκείνη της μέλισσας. Αν έχουμε πολλά τσιμπήματα, για παράδειγμα, στο πόδι μας μπορούμε να το σηκώσουμε λιγάκι με ένα μαξιλάρι για να μειωθεί το πρήξιμο.

Σε κάθε περίπτωση, αν είμαστε αλλεργικοί στο τσίμπημα της μέλισσας ή σφήγκας, θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν γιατρό άμεσα.

ΠΗΓΗ: Insider