Οδηγός απομόνωσης: Καλώ φίλο σπίτι; Μπορώ να κάνω σεξ;

Ειδικοί δίνουν απαντήσεις σε μείζονα ερωτήματα που μας απασχολούν ως προς τα dos και τα dont's της καραντίνας.
|
Αν είστε μπερδεμένοι για το τι πρέπει να κάνετε, δεν είστε οι μόνοι - ακόμα και οι ειδικοί δεν έχουν όλοι την ίδια απάντηση στην ίδια ερώτηση.
Rabbitti via Getty Images
Αν είστε μπερδεμένοι για το τι πρέπει να κάνετε, δεν είστε οι μόνοι - ακόμα και οι ειδικοί δεν έχουν όλοι την ίδια απάντηση στην ίδια ερώτηση.

Τι πράγματι σημαίνει κοινωνική απομόνωση; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μια γυναίκα που προσπαθεί να παραμείνει υγιής και να βοηθήσει τους γύρω της να παραμείνουν υγιείς; Ακόμα και οι λεπτομερείς οδηγίες είναι δύσκολο να μεταφραστούν σε πράξεις. Αν έχω ένα ραντεβού απόψε να πάω ή όχι; Αν με έχουν καλέσει σε ένα γάμο σε δυο βδομάδες είναι πολύ αργά να το ακυρώσω; Αν βρίσκομαι σε αποκλεισμένη περιοχή και ζω μόνη μου μπορώ να περπατήσω μέχρι το διαμέρισμα της φίλης μου όταν είμαι στεναχωρημένη; Αν βρίσκομαι σε καραντίνα μπορώ να πάω μια βόλτα στο πάρκο το βράδυ για λίγο καθαρό αέρα; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις σκεφτόμαστε λίγο πολύ όλοι μας τη περίοδο αυτή εν μέσω την πανδημίας του κορονοϊού.

Ακόμα κι οι νέοι και υγιείς άνθρωποι που έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν ή να πάσχουν από σοβαρές αρρώστιες λόγω του κορονοϊού θα πρέπει να αλλάξουν δραματικά τη ζωή τους, ξεκινώντας τώρα.

Αν είστε μπερδεμένοι για το τι πρέπει να κάνετε, δεν είστε οι μόνοι - ακόμα και οι ειδικοί δεν έχουν όλοι την ίδια απάντηση στην ίδια ερώτηση. Ακολουθεί ένας οδηγός που έχει ως σκοπό να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα που αφορούν κυρίως εκείνους που είναι ακόμα καλά στην υγεία τους και δεν αποτελούν μέλη ευπαθών ομάδων. Στο τέλος απαντάται και ερώτημα για όσους βρίσκονται σε καραντίνα.

Εντούτοις, αν είστε άνω των 60 ετών, αν έχετε άσθμα, καρδιακή πάθηση ή διαβήτη και δεν έχετε εμφανίσει συμπτώματα του ιού, οι ειδικοί προτείνουν να συμβουλευτείτε τις πιο συντηρητικές απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις.

Το περιοδικό «The Atlantic» ζήτησε τη γνώμη τριών ειδικών για να απαντήσουν τις παρακάτω ερωτήσεις σχετικά με τον κορονοϊό. Αυτοί είναι η Καρολίν Καννούσιο, διευθύντρια των ερευνών στο Κέντρο Πρωτοβουλίων Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, η Κρύσταλ Γουότσον, ερευνήτρια στο Johns Hopkins Center for Health Security, και ο Άλμπερτ Κο, πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Αν δεν έχω συμπτώματα:

Μπορώ να καλέσω φίλους στο σπίτι για βραδιά επιτραπέζιων παιχνιδιών;

Γουότσον: Πιστεύω ότι μικρές μαζώξεις δεν αποτελούν κίνδυνο αν κανένας δεν έχει εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, αναπνευστικό σύμπτωμα εννοώ. Από τη στιγμή που κάποιος είναι άρρωστος δεν θα πρέπει να τον συναντήσετε.

Κο: Βρισκόμαστε σε μία γκρίζα ζώνη. Από τη μία μπορεί σε αυτές τις μαζώξεις να διατηρούνται οι κανόνες υγιεινής - η απόσταση, το πλύσιμο των χεριών. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις όλοι θα ακουμπήσουν ο ένας τον άλλο ή τα ίδια αντικείμενα. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας αλλά θα πρέπει πάντα να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν αυτές τις μαζώξεις.

Καννούσιο: Θα πρότεινα οι άνθρωποι να περιορίσουν τις επαφές τους και αυτό ισχύει και στις κοινωνικές υποχρεώσεις τους. Άρα περιλαμβάνει και τις μαζώξεις μεταξύ φίλων.

Πρέπει να σταματήσω τα ραντεβού;

Κο: Το ραντεβού αφορά μόνο δύο ανθρώπους. Αυτό που μας απασχολεί είναι οι μαζώξεις μεγάλου αριθμού ατόμων. Οπότε πιστεύω ότι μπορείτε να συνεχίσετε τα ραντεβού.

Γουότσον: Πιστεύω ότι μπορείτε να συνεχίσετε τα ραντεβού, εφόσον είστε και οι δύο σίγουροι ότι είστε υγιείς. Σαν άνθρωποι χρειαζόμαστε αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ μας. Απλά να αποφεύγετε συνωστισμένους χώρους.

Καννούσιο: Διανύουμε μια περίοδο που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις επαφές με νέους ανθρώπους. Φαίνεται ότι είναι μια καλή περίοδος να γίνετε δημιουργικοί μέσω μηνυμάτων ή ακόμα - αν είστε τολμηροί - βιντεοκλήσεων.

Πρέπει να ανησυχώ αν θα πρέπει να πάω στο σούπερ μάρκετ;

Καννούσιο: Θα πρότεινα να πηγαίνετε να κάνετε τα ψώνια σας σε ώρες που δεν πάνε πολλοί άλλοι να ψωνίσουν. Ίσως πολύ πρωί, όταν ανοίγει το μαγαζί, ή αργά τη νύχτα. Ωστόσο, πολλοί θα προτιμήσουν το ντελίβερι, για αυτό και θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε ντελίβερι να είναι προσεκτικοί και να αφήνουν το προϊόν στην εξώπορτα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Καννούσιο: Αρχικά όσοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι να το κάνουν. Όσοι δεν μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς, είναι προτιμότερο να μην κυκλοφορούν τις ώρες αιχμής. Θα ήταν καλό να καλέσετε κάποιο ταξί του οποίου γνωρίζετε τον οδηγό. Στις πόλεις αν μπορείτε να περπατήσετε, προτιμήστε το. Το περπάτημα αποτελεί τη καλύτερη λύση. Σε κάθε περίπτωση να πράτετε βάσει τους κανόνες υγιεινής.

Γουότσον: Είναι δύσκολο να το αποτρέψεις, καθώς πολλοί τα χρησιμοποιούν για να πάνε στη δουλειά τους. Αν δεν χρειάζεται και έχετε δίπλωμα οδήγησης, είναι προτιμότερο να πάρετε το αμάξι σας. Θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους που χρησιμοποιούν μόνο τα μέσα μεταφοράς να μετακινούνται με περισσότερη ασφάλεια.

“Δεν πρόκειται να νικήσουμε τον ιό σε καθεστώς ημι-καραντίνας ή ημι-απομόνωσης”

Πρέπει η οικογένεια μου να ακυρώσει εκδηλώσεις όπως πάρτι γενεθλίων ή γάμο;

Γουότσον: Είναι δύσκολο να ρωτάτε τον καθένα αν δεν αισθάνεται καλά κι ακόμα δυσκολότερο να ξέρετε που έχει εκτεθεί. Θα με απασχολούσε ποιοι είναι προσκεκλημένοι στο πάρτι. ΄Ανθρωποι ευάλωτοι; Μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, άτομα που έχουν, ακόμα κι όχι τόσο οφθαλμοφανή, ζητήματα υγείας, έγκυες γυναίκες; Σ′ αυτές τις περιπτώσεις, η πλάστιγγα θα έγερνε προς τη μεριά της προσοχής. Θα ήταν φρικτό να πω σε κάποιον να ακυρώσει το γάμο του. Αν, όμως, πρόκειται να γίνει μια συγκέντρωση όπου πρόκειται να μεταδοθεί η ασθένεια, τότε θα άξιζε να ακυρωθεί.

Κο: Αν αυτά τα γεγονότα μπορούν να αναβληθούν, πιστεύω ότι αυτό (σ.σ. η ακύρωση) θα είναι οπωσδήποτε παραγωγικό. Αν ένας γάμος δεν μπορεί να αναβληθεί, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Ας γίνει σε ένα ανοιχτό χώρο που δεν θα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με την έκθεση και να αποφεύγετε τις κοινωνικές επαφές με τους μεγαλύτερους.

Καννούσιο: Ενας από τους καλύτερους τρόπους που μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας απέναντι σε ανθρώπους που νοιαζόμαστε είναι να κάνουμε πίσω και να μείνουμε μακριά τους. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται κουράγιο (για να συμβεί αυτό). Πολύ σοβαρά σκεφθείτε αν τώρα είναι μια στιγμή χαράς για οικογενειακές συναθροίσεις σε μια γαμήλια γιορτή.

Θα πρέπει να σταματήσω να επισκέπτομαι τον παππού και τη γιαγιά;

Γουότσον: Νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τις επισκέψεις σε ανθρώπους που ζουν με υποστήριξη. Γνωρίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σκληρό αλλά ίσως να δημιουργήσετε μια κατάσταση που να μπορείτε να τους επισκέπτεσθε εικονικά. (Μ′ αυτό τον τρόπο) μπορεί να σας δουν και να σας χαιρετήσουν (χωρίς να τους βάζετε) σε επιπλέον κίνδυνο.

Καννούσιο: Θεωρώ πως αν είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να ζούμε κοντά τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και μπαίνουμε σε κλίμα απομόνωσης με τις οικογένειές μας, ένας (μόνο) άνθρωπος θα μπορούσε να πηγαίνει προκαθορισμένα να τους επισκέπτεται. Αν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που αληθινά μπορούμε να μετριάσουμε την κοινωνική μας επαφή, τότε (θα πρέπει να ξέρουμε ότι) θέτουμε τον ηλικιωμένο σε κίνδυνο επισκέπτοντάς τον.

Θα πρέπει να μειώσω τη φυσική επαφή με τον σύντροφό μου, ή άλλους ανθρώπους με τους οποίους ζω μαζί;

Κο: Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί. Πάλι, αυτό για το οποίο είμαστε πραγματικά ανήσυχοι είναι οι συναθροίσεις πολλών. Στο σπίτι, η κοντινή επαφή είναι σχεόν αναπόφευκτη.

Καννούσιο: Θα έλεγα αν βρίσκεται σε μια σταθερή, μονογαμική σχέση, κι εσείς κι ο σύντροφός σας έχετε περιορίσει τις κοινωνικές σας επαφές, τότε (μπορείτε να) είστε όσο οικεία θέλετε.

Αν έχω συμπτώματα ή έχω εκτεθεί σε κάποιο διαγνωσμένο με τον ιο

Μπορώ να περπατώ καθόλου εκτός σπιτιού όταν είμαι σε καραντίνα;

Καννούσιο: Για όσους ζουν σε περιοχές απομονωμένες, το να περπατήσετε έξω είναι ασφαλές. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να έρθετε σε επαφή με κανέναν άνθρωπο και θα πρέπει να είστε αυστηροί με αυτό. Δεν πρόκειται να νικήσουμε τον ιό σε καθεστώς ημι-καραντίνας ή ημι-απομόνωσης.

ΠΗΓΗ: The Atlantic

Προτείνετε μια διόρθωση