Ετσι θα προλάβουμε το αίσθημα της μοναξιάς κατά την διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης

Συμβουλές διαχείρισης ψυχικής υγείας. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το εαυτό μας και τους άλλους.
Justin Paget via Getty Images

Πιθανώς να βρισκόμαστε ακόμα στις πρώτες ημέρες μιας κρίσης – της επικείμενης καταιγίδας συναισθηματικών προβλημάτων που προέρχονται από το γεγονός ότι κλειστήκαμε στα σπίτια μας από επιλογή ή από ανάγκη.

Η πανδημία του κορονοϊού που απαιτεί την εργασία από το σπίτι ως μέτρο αυτοαπομόνωσης, κοινωνικής αποστασιοποίησης ή επειδή έχουμε ήδη μολυνθεί, κάνει τους πιο πολλούς από εμάς πρωτόγνωρα ευερέθιστους και ανήσυχους.

Οι συνεχόμενες ακυρώσεις κοινωνικών εκδηλώσεων και οι περιορισμένες μετακινήσεις, μας επιτρέπουν να έχουμε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο. Ωστόσο, δημιουργείται μια σειρά από προβλήματα και εκτός από την ταραχή που πολλοί νιώθουμε, ίσως να αισθανόμαστε και μοναξιά.

Ερευνες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική, την ψυχική και τη νοητική μας υγεία», λέει η Τζουλιάν Χολτ - Λούνσταντ, καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Brigham Young.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να αισθανθούμε μοναξιά ή κατάθλιψη για να βρούμε τρόπους να διατηρήσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις», λέει η Χολτ - Λούνσταντ. «Ένα τηλεφώνημα ή ακόμα και μηνύματα όπως ”σε σκέφτομαι , πώς είσαι;’” είναι καλύτερο από το τίποτα».

«Οι κοινωνικές επαφές με οποιοδήποτε μέσο είναι πολύ σημαντικές», τονίζει η Κάρολ Μπερνστάιν, ψυχίατρος και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας.

«Ας επικοινωνήσουμε με άτομα που εμπιστευόμαστε – με τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μήνυμα κειμένου, FaceTime, Skype», έγραψε η Μπερνστάιν σε email. «Πρέπει να χαλαρώσουμε το σώμα μας - να πάρουμε βαθιές αναπνοές, να τεντωθούμε, να κάνουμε διαλογισμό, ακόμα και να προσευχηθούμε αν αυτό βοηθάει».

Η Μπερνστάιν συμβουλεύει να «κάνουμε κάτι διασκεδαστικό μετά από κάτι δύσκολο και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κρατήσουμε ένα ημερολόγιο - να γράψουμε τι σκεφτόμαστε και πως νιώθουμε».

«Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι κάποιος για τον οποίο νοιαζόμαστε συμπεριφέρεται διαφορετικά, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να τον ρωτήσουμε εάν είναι εντάξει ή πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», έγραψε η Μπερνστάιν.

Η Χολτ - Λούνσταντ τονίζει ότι τα θετικά μηνύματα μπορούν να μειώσουν το άγχος, ενώ τα αρνητικά μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν ενημερωτικές ειδήσεις, μπορεί να το αυξήσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Η Μπερνστάιν δήλωσε ότι ενώ τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μπορούν να έχουν αρκετά οφέλη τους, καλό είναι να μη το παρακάνουμε.

«Ας κάνουμε ένα διάλειμμα για να παρακολουθήσουμε ταινίες, σειρές, να διαβάσουμε βιβλία, να επικεντρωθούμε στα χόμπι μας. Ο καταιγισμός πληροφοριών μπορεί να είναι καταστροφικός», εξηγεί η Μπερνστάιν.

Πηγή: The Lily