ΟΗΕ: Καταγγέλλει τις συστηματικές επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των γυναικών

Kαι το μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή στον Έλον Μασκ.
FABRICE COFFRINI via Getty Images

Την ανησυχία του για τις «συστηματικές» προσπάθειες καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών και τις μισογυνικές και σεξιστικές καταχωρήσεις στο διαδίκτυο εκφράζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτήν την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Γενεύη, ο Φόλκερ Τουρκ είπε πως θέλει να επισκεφθεί την Καμπούλ και την Τεχεράνη για να συζητήσει με τις αρχές.

«Το Αφγανιστάν είναι το χειρότερο των χειρότερων» δηλώνει ο 58χρονος Αυστριακός, που ανέλαβε τη θέση στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ εκφράζει ανησυχία για το ότι, σχεδόν 75 χρόνια μετά την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυξάνονται οι προσπάθειες να στερηθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια τα δικαιώματά τους.

Ίσως ο μισογυνισμός ανακόψει την πορεία προς την ισότητα των φύλων να μην είναι κάτι καινούριο, ωστόσο σύμφωνα με τον Φόλκερ Τουρκ σήμερα μιλάμε για ένα πιο συστηματικό και οργανωμένο τρόπο να χτυπηθούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Το πιο ηχηρό παράδειγμα, σύμφωνα με τον Τουρκ, είναι εκείνο του Αφγανιστάν, όπου οι ταλιμπάν στέρησαν από τις γυναίκες το πανεπιστήμιο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και απαγόρευσαν στις ΜΚΟ να τις εργοδοτούν.

«Οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών είναι μια υπενθύμιση του πού μπορεί να οδηγήσει μια διεστραμμένη αντίληψη και οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν δεν θα αποτελέσει στο μέλλον τον κανόνας», ελπίζει ο Ύπατος Αρμοστής.

Όπως και η προκάτοχός του, η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, ο Ύπατος Αρμοστής αναμένει να μεταβεί στο Αφγανιστάν για να συζητήσει με τις αρχές ώστε να αντιληφθούν πως η ανάπτυξη της χώρας τους πρέπει να περιλαμβάνει τις γυναίκες.

Ο Αυστριακός αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε επίσης να μεταβεί στο Ιράν, που συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, που είχε συλληφθεί για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα στην Ισλαμική Δημοκρατία για τις γυναίκες, όμως η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Επιπλέον, ο Ύπατος Αρμοστής θέλει να ζητήσει από το Ιράν την κατάργηση ορισμένων μεροληπτικών πρακτικών απέναντι στις γυναίκες και στα κορίτσια. Θέλει επίσης να συζητήσει την καταστολή των διαδηλώσεων που έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 476 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Ο Τουρκ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις καταδίκες διαδηλωτών σε θάνατο. Μέχρι και σήμερα τέσσερις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί δι΄απαγχονισμού σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Εκτός από τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη, ο Τουρκ αναφέρεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου μισογυνικά και σεξιστικά σχόλια όχι μόνο επιτρέπονται αλλά και ευημερούν.

Ο Ύπατος Αρμοστής υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας, ώστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι υπεύθυνα και να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα του φύλου.

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από τις πλατφόρμες μπορεί πολύ γρήγορα να βοηθήσουν ώστε η ρητορική μίσους να ενισχυθεί πολύ επικίνδυνα, σημειώνει.

Λίγο αφότου ανέλαβε επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, ο Φόλκερ Τουρκ είχε γράψει μια ανοικτή αποστολή απευθυνόμενος στον νέο ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ, ζητώντας του να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Επιχείρησε αρχικά να επικοινωνήσει με την ομάδα που εργαζόταν για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Twitter, όμως, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή με κανέναν γιατί όλοι είχαν μόλις απολυθεί.

Αν και ανησυχεί για τις τωρινές επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών, ο Τουρκ θεωρεί πως αυτές μοιάζουν με μια τελευταία προσπάθεια της πατριαρχίας να αυξήσει τη δύναμή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

Δημοφιλή