ΟΗΕ: Ο αποκλεισμός και η πολιορκία της Γάζας παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

2,3 εκατ. άνθρωποι, σύνορα "σφραγισμένα", χωρίς προμήθειες νερού (το 95% στον θύλακα είναι ακατάλληλο), τροφίμων, καυσίμων εν μέσω βομβαρδισμών και επικείμενης χερσαίας επίθεσης.
Παλαιστίνιοι στην Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν στα χέρια με καρέκλα νεαρή γυναίκα εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ (10 Οκτωβρίου 2023)
Παλαιστίνιοι στην Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν στα χέρια με καρέκλα νεαρή γυναίκα εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ (10 Οκτωβρίου 2023)
via Associated Press

O πλήρης αποκλεισμός και η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και είναι πλέον σε ισχύ, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επεσήμανε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε επισημαίνει σε ανακοίνωση του ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει κλείσει όλα τα περάσματα στα σύνορα με τη Γάζα και διέκοψε τις προμήθειες σε νερό (το 95% του νερού στην περιοχή δεν είναι πόσιμο), τρόφιμα (τα οποία ούτως ή άλλως ”έμπαινα” στον θύλακα με το σταγονόμετρο), καύσιμα (που έχουν πλέον εξαντληθεί) και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (από την οποία εξαρτάται πλήρως ο θύλακας με πολλές περιοχές ακόμη και πριν τον τελυταίο αποκλεισμό να ζουν καθημερινά ακόμη και 13 ώρες χώρες ρεύμα).

Παράλληλα έχει κλείσει όλα σημεία διέλευσης από την Γάζα προς το Ισραήλ που έχει και τον απόλυτο έλεγχό τους κλειστό όμως είναι και το πέρασμα της Ράφα στα νότια, με την Αύγυπτο.

Πρακτικά περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι χωρίς τα στοιχειώδη, δεν μπορούν να πάνε πουθενά και όλα αυτά εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών και ενώ φαίνεται πως ετοιμάζεται και η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.

Ο ύπατος αρμοστής ανέφερε επίσης ότι «κάθε περιορισμός της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με στόχο να επιβληθεί πολιορκία πρέπει να αιτιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά συνιστά συλλογική τιμωρία».

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το γραφείο του, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προκαλέσει «θύματα μεταξύ των αμάχων».

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν πλήξει κτίρια με κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συγκροτημάτων με πύργους, καθώς και σχολεία και κτίρια του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, με αποτέλεσμα να προκληθούν απώλειες μεταξύ αμάχων, δήλωσε ο ίδιος.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκώς μέριμνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών στοιχείων παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», δήλωσε ο Τουρκ.

Ακόμη, ο Τουρκ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από τις καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων και σε ορισμένες περιπτώσεις τρομερών σφαγών που διαπράχθηκαν από μέλη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων». Κάλεσε τις οργανώσεις αυτές να «απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τους αμάχους που έχουν αιχμαλωτίσει και συνεχίζουν να κρατούν».

«Η σύλληψη ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή