ΟΗΕ - Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από 18 δισ δολάρια το κόστος του πολέμου στη Γάζα

Πρόκειται για το 97% του Παλαιστινιακό ΑΕΠ σε Δυτική Όχθη και Γάζα το 2022.
via Associated Press

Κοινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκάλυψε ότι το κόστος του πολέμου στη Γάζα ανήλθε σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιθέσεων στη Λωρίδα και αντιπροσωπεύει το 97% του Παλαιστινιακό Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Ενδιάμεση Εκτίμηση Ζημιών», η οποία κάλυψε τη χρονική περίοδο από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2024, οι αναλογίες των ζημιών προς το συνολικό κόστος ήταν οι εξής:

• Ο κλάδος των κατοικιών 72%.

• Τομέας εμπορίου, βιομηχανίας και υπηρεσιών 9%.

• Τομέας γεωργίας: 3,4%.

• Τομέας Υγείας 3%.

• Τομέας ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής 2,7%.

• Περιβαλλοντικός τομέας 2,2%.

• Ο κλάδος των μεταφορών 1,9%.

• Τομέας εκπαίδευσης 1,8%.

• Τομέας πολιτιστικής κληρονομιάς 1,7%.

• Ενεργειακός κλάδος 1,5%.

• Τομέας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 0,5%.

• Τομέας δημοτικών υπηρεσιών 0,1%.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι απώλειες φάνηκαν σαν να προκάλεσαν την καταστροφή όλων των υποδομών και την ισοπέδωσή τους, αφήνοντας μόνο λίγα ανέγγιχτα περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που δείχνει ότι περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών και ερειπίων έμειναν πίσω από τις επιχειρήσεις καταστροφής που προέκυψε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστούν χρόνια για την απομάκρυνση τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφεραν ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας και ότι ολόκληρος ο πληθυσμός υποφέρει από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό, εξηγώντας ότι «περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα είναι άστεγοι αριθμός που αγγίζει το 75% του πληθυσμού .

Επίσης, η έκθεση ανέφερε ότι ο πόλεμος έχει «καταστροφικές σωρευτικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχολογική υγεία που έχουν επηρεάσει σοβαρά τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες, και αναμένεται ότι αυτό θα οδηγήσει σε δια βίου συνέπειες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των σημερινών παιδιών στην Λωρίδα της Γάζας».

Στην έκθεση προστίθεται ότι η καταστροφή των υποδομών υγείας, περίπου στο 84% και η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για τη λειτουργία των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, οδηγεί του κατοίκους σε αποκλεισμό της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη και πρώτες βοήθειες «που σώζουν ζωές».

Το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα έχει περιοριστεί στο 5% συγκριτικά με τις προυπάρχουσες υποδομές.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά στην κατάρρευση του εκπαιδευτικό συστήματος με το 100% των παιδιών να βρίσκεται εκτός σχολείων λόγω του πολέμου.

Εκτός σχεδόν από την αρχή του πολέμου βρίσκονται τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας οδηγώντας σε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή ρεύματος.

Το 92% των κύριων δρόμων και η υποδομή του τομέα των επικοινωνιών παρέλυσε· αυτό έχει καταστήσει πιο δύσκολη την παροχή βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό».

Η έκθεση συνέστησε επίσης την αύξηση των προσπαθειών ανθρωπιστικής βοήθειας και της επισιτιστικής βοήθειας, την παροχή καταφυγίου στους εκτοπισμένους και την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών. Ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων και των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα κατά την περίοδο από 7 Οκτωβρίου έως 2 Απριλίου έφτασε τα 1,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δημοφιλή