Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο το 80% του Σεβεροντονέτσκ, αδύνατη η μαζική απομάκρυνση αμάχων

Κατεστραμμένες οι τρεις γέφυρές του.
via Associated Press

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 80% της διαφιλονικούμενης ουκρανικής πόλης του Σεβεροντονέτσκ και έχουν καταστρέψει και τις τρεις γέφυρες -εξόδους από την πόλη, μα οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν ακόμα να απομακρύνουν κάποιους τραυματίες κατοίκους, είπε την Τρίτη αξιωματούχος.

Ο Σέρχιι Χαϊντάι, Ουκρανός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, αναγνώρισε πως μια μαζική εκκένωση αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ πλέον «απλά δεν είναι δυνατή» λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών και των μαχών στην πόλη. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί στα βιομηχανικά περίχωρα της πόλης, λόγω των «μεθόδων καμμένης γης και του βαρέος πυροβολικού που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι».

«Υπάρχει ακόμα ευκαιρία για εκκένωση τραυματιών, επικοινωνία με τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ντόπιους» είπε στο Associated Press σε τηλεφωνική επικοινωνία, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμα αποκλείσει τη στρατηγικής σημασίας πόλη.

Περίπου 12.000 άνθρωποι παραμένουν στο Σεβεροντονέτσκ, τη στιγμή που πριν τον πόλεμο ο πληθυσμός ήταν 100.000. Πάνω από 500 άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χημικών Αζότ, το οποίο σφυροκοπούν οι Ρώσοι, σύμφωνα με τον Χαϊντάι. Συνολικά 70 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή του Λουχάνσκ μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, είπε ο κυβερνήτης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει προσφέρει στους Ουκρανούς μαχητές, που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζότ τη δυνατότητα να παραδοθούν αύριο, Τετάρτη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μπορούσε να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 05:00 ώρα Γκρίνουιτς (08:00 ώρα Ελλάδας) για την απομάκρυνση των άμαχων και προειδοποίησε τους Ουκρανούς μαχητές «να σταματήσουν την παράλογη αντίστασή τους και να παραδώσουν τα όπλα» την ίδια ώρα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του με την οποία καλεί τους Ουκρανούς μαχητές να παραδοθούν, τους κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους στο εργοστάσιο Αζότ ως ανθρώπινη ασπίδα. Η κατάσταση στο εργοστάσιο Αζότ , μοιάζει με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πρόσφατα με το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πόλη Μαριούπολη, όπου εκατοντάδες μαχητές και άμαχοι είχαν καταφύγει για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς των Ρώσων. Στα μέσα Μαΐου οι μαχητές τελικά παραδόθηκαν και φυλακίστηκαν από τους Ρώσους.

Σε άλλες εξελίξεις, ο ουκρανικές αρχές είπαν την Τρίτη ότι παρέλαβαν τις σορούς 64 υπερασπιστών της Azovstal στην πιο πρόσφατη ανταλλαγή σορών με τη Ρωσία. Επίσης η Ουκρανία είπε πως η αεράμυνά της κατέρριψε δύο ρωσικούς πυραύλους cruise που είχαν εκτοξευτεί εναντίον της νότιας Οδησσού.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters