Ουκρανία: Εγκλωβισμένοι άμαχοι μετά τον βομβαρδισμό γέφυρας στο Σεβεροντονέτσκ, εκτός πόλης ο ουκρανιός στρατός

Μόνοι επλογή των αμάχων να κινηθούν προς την κοντινή Λισιτσάνσκ, που παραμένει υπό τον έλεγχο το Κιέβου αλλά βομβαρδίζεται συνεχώς.
Λισιτσάνσκ, 10 Ιουνίου 2022
Λισιτσάνσκ, 10 Ιουνίου 2022
Marcus Yam via Getty Images

Ρωσικά στρατεύματα απώθησαν πλήρως τον ουκρανικό στρατό από το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, πόλης-κλειδί της κατά το 95% υπό κατοχή περιφέρειας του Λουχάνσκ.

«Με τη συνδρομή του πυροβολικού, ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ, σημειώνοντας μερική επιτυχία και εκδιώκοντας τις μονάδες μας από το κέντρο της πόλης. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται», ανέφερε ο στρατός σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Οι οδομαχίες συνεχίζονται... οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την πόλη», έγραψε από την πλευρά του ο Σερχίι Γκαϊντάιο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ αναρτώντας στο Facebook φωτογραφίες με κτίρια κατεστραμμένα ή τυλιγμένα στις φλόγες.

Υποστηρίζει επίσης πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο και το εργοστάσιο χημικών Αζότ, όπου έχουν βρει καταφύγιο άμαχοι. Υποστηρίζεται πως πρόκειται για περίπου 500 άτομα μεταξύ των οποίων 40 παιδιά. Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης σταθμούς καθαρισμού του νερού της πόλης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, οι δυνάμεις της Μόσχας καταστρέφοντας και μια γέφυρα απέκλεισε τους αμάχους που πλέον έχουν μόνο μια επιλογή, να διαφύγουν μέσω της δεύτερης που υψώνεται πάνω από ένα ποτάμι και συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με την γειτονική πόλη Λισιτσάνσκ η οποία όπως επίσης βομβαρδίζεται αλλά βρισκόταν ακόμα στα χέρια των ουκρανών. Για την ακρίβεια είναι η τελευταία πόλη της περιφέρειας (αν και πολύ μικρότερη του Σεβεροντονέτσκ) που είναι υπό τον έλεγχο του Κιέβου στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Στη γειτονική πόλη Λισιτσάνσκ, τρεις άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ένα εξάχρονο αγόρι, έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα ανοίξει για τη Μόσχα τον δρόμο προς ακόμη μια μεγάλη πόλη του Ντονμπάς, την Κραματόρσκ, σημαντικό βήμα για να κυριαρχήσει σε όλη αυτή την περιοχή στα σύνορα με τη Ρωσία, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Επίσης το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι πύραυλοι του κατέστρεψαν μία μεγάλη ποσότητα όπλων και στρατιωτικού υλικού στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας. Μεταξύ των οπλικών συστημάτων που καταστράφηκαν, ήταν και μερικά που είχαν αποσταλεί από τις ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, πύραυλοι με στόχευση ακριβείας έπληξαν περιοχή κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Ουντάτσνι, καταστρέφοντας εξοπλισμό που είχε παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις.

Νεκρός Βρετανός στο Σεβεροντονέτσκ

Στο μεταξύ, ένας Βρετανός πρώην στρατιώτης σκοτώθηκε πολεμώντας στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στο πόλη Σεβεροντονιέτσκ όπς ανακοίνωσε η οικογένειά του ενώ σύμβουλος του ουκρανού προέδρου τον χαρακτήρισε «αληθινό ήρωα».

Ο Τζόρνταν Γκάτλι εγκατέλειψε τον στρατό της Βρετανίας τον Μάρτιο, διευκρίνισε η οικογένειά του. Πήγε στην Ουκρανία για να πολεμήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Αγαπούσε τη δουλειά του και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν», ανέφερε η οικογένεια μέσω Facebook. «Ήταν στ’ αλήθεια ήρωας και θα τον έχουμε πάντα στις καρδιές μας».

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, εξήρε τον Τζόρνταν Γκάτλι, τονίζοντας πως χρειάστηκε πολύ θάρρος για να πάει να υπερασπιστεί μακριά από το σπίτι του τα πιστεύω του, «επειδή το έλεγε η καρδιά του», «επειδή δεν άντεχε το κακό», προσθέτοντας πως επρόκειτο για «αληθινό ήρωα» και πως «θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του στην υπεράσπιση της Ουκρανίας και του ελεύθερου κόσμου».

Το Φόρεϊν Όφις περιορίστηκε να ανακοινώσει πως «προσφέρουμε υποστήριξη στην οικογένεια Βρετανού ο οποίος πέθανε στην Ουκρανία». Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή