Η Ουκρανία στο σκοτάδι: Κούρσα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Μεγάλο μέρος της χώρας χωρίς θέρμανση ή ρεύμα.
|
Η Ουκρανία από το Διάστημα
Η Ουκρανία από το Διάστημα
NASA via via REUTERS

Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας παρέμενε χωρίς θέρμανση ή ρεύμα μετά τα πιο καταστροφικά ρωσικά πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέχρι τώρα, και οι κάτοικοι του Κιέβου προειδοποιούνταν για περαιτέρω επιθέσεις, με συστάσεις για συγκέντρωση αποθεμάτων νερού, τροφίμων και ζεστών ρούχων.

Η Μόσχα παραδέχεται πως επιτίθεται σε βασικές υποδομές, λέγοντας πως έχει σκοπό να περιορίσει τις δυνατότητες της Ουκρανίας για πόλεμο και να την πιέσει να διαπραγματευτεί. Το Κίεβο λέει ότι αυτές οι επιθέσεις είναι έγκλημα πολέμου.

«Μαζί αντέξαμε εννιά μήνες γενικευμένου πολέμου και η Ρωσία δεν έχει βρει τρόπο να μας σπάσει, και δεν θα βρει» είπε σε βίντεό του ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι την Πέμπτη.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία πως βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Χερσώνα. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση την Πέμπτη, είπαν τοπικές αρχές.

Από το Διάστημα η Ουκρανία φαίνεται σαν ένα σκοτεινό κομμάτι της υδρογείου τη νύχτα, όπως δείχνουν εικόνες της NASA.

O Ζελένσκι είπε πως ενώ η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση, οι τηλεπικοινωνίες και η ύδρευση αποκαθίστανται σταδιακά, εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα ύδρευσης σε 15 περιοχές.

Η Ukrenergo, που επιβλέπει το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, είπε πως δεν καλυπτόταν το 50% της ζήτησης στις 7 μμ (ώρα Κιέβου) την Πέμπτη.

Στο Κίεβο, πόλη τριών εκατομμυρίων κατοίκων, το 60% των πολιτών ήταν χωρίς ρεύμα εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, είπε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. «Κατανοούμε πως πυραυλικά πλήγματα σαν αυτά θα μπορούσαν να συμβούν ξανά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε εξελίξεις» πρόσθεσε, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Κιέβου.

Οι αρχές έστησαν «αήττητα κέντρα» όπου οι πολίτες μπορούν να φορτίζουν τα τηλέφωνά τους, να ζεσταίνονται και να παίρνουν θερμά ροφήματα.

«Είναι η δεύτερη ημέρα που είμαστε χωρίς ρεύμα και τρόφιμα. Πάνω από 60 παιδιά περιμένουν για τρόφιμα και δεν μπορούμε να ετοιμάσουμε τίποτα εκτός και αν η ηλεκτροδότηση αποκατασταθεί» είπε μια γυναίκα σε ένα τέτοιο κέντρο στο Κίεβο.

Το ρωσικό μπαράζ είχε ως αποτέλεσμα 11 νεκρούς την Πέμπτη και το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας για πρώτη φορά μέσα σε 40 χρόνια.

Την Πέμπτη έκλεισαν εννιά μήνες από τότε η Μόσχα άρχισε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία των ρωσόφωνων. Η Ουκρανία και η Δύση χαρακτηρίζουν την εισβολή απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι φταίει το Κίεβο που υποφέρουν οι Ουκρανοί επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις απαιτήσεις της Μόσχας, τις οποίες δεν διευκρίνισε. Η Ουκρανία λέει πως θα σταματήσει να πολεμά μόνο όταν φύγουν όλες οι ρωσικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από Reuters