Ουκρανικές κινήσεις αντεπίθεσης στα νότια: Χτύπημα σε γέφυρα στρατηγικής σημασίας

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.
via Associated Press

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν γέφυρα στρατηγικής σημασίας, απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στα νότια της χώρας, ενώ η Ρωσία σφυροκοπούσε διάφορες περιοχές στην Ουκρανία με μπαράζ ρουκετών και πυροβολικού.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν τη γέφυρα Αντονίφσκι στον Δνείπερο αργά την Τρίτη, είπε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της διορισμένης από τη Μόσχα διοίκησης για την περιοχή της Χερσώνας.

Όπως είπε, η γέφυρα στεκόταν ακόμα, μα υπήρχαν τρύπες που εμπόδιζαν τη διέλευση οχημάτων.

Η 1,4 χλμ γέφυρα υπέστη σοβαρές ζημιές από ουκρανικά πυρά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν επλήγη επανειλημμένα. Ήταν κλειστή για φορτηγά, μα παρέμενε ανοιχτή για επιβατηγά οχήματα μέχρι το χτύπημα της Τρίτης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικούς πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS για να χτυπήσουν τη γέφυρα, είπε ο Στρεμούσοφ.

Η γέφυρα είναι το κύριο σημείο διάβασης του Δνείπερου που υπάρχει στην περιοχή της Χερσώνας. Η μοναδική άλλη επιλογή είναι ένα φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόφκα, που δέχτηκε επίσης ουκρανικά πυρά την προηγούμενη εβδομάδα, μα η κυκλοφορία δεν διεκόπη.

Το μπλοκάρισμα των περασμάτων θα έκανε δυσκολότερο για τις ρωσικές δυνάμεις να ανεφοδιάζουν τις μονάδες τους στην περιοχή εν μέσω επανειλημμένων ουκρανικών επιθέσεων- και ως εκ τούτου θα ήταν μια καλή εξέλιξη για μια γενικευμένη ρωσική αντεπίθεση για την ανάκτηση της περιοχής.

Νωρίτερα στον πόλεμο ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν γρήγορα τη Χερσώνα, βόρεια της Κριμαίας, που είχε προσαρτηθεί από τη Ρωσία το 2014. Έχουν δεχτεί ουκρανικές αντεπιθέσεις, μα σε μεγάλο βαθμό έχουν κρατήσει τις θέσεις τους.

Οι ουκρανικές επιθέσεις στη γέφυρα στη Χερσώνα λαμβάνουν χώρα καθώς ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζει να μάχεται στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου προχωρούν με αργούς ρυθμούς αντιμετωπίζοντας σκληρή ουκρανική αντίσταση. Οι προμήθειες αμερικανικών όπλων, όπως τα HIMARS, έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.

Οι Ρώσοι συνέχισαν τους βομβαρδισμούς πυροβολικού στο Ντονέτσκ, στοχεύοντας πόλεις και χωριά, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήση Παύλο Κιριλένκο. Στο Μπαχμούτ, πόλη στρατηγικής σημασίας στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επίθεσης, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές σε ένα ξενοδοχείο και απώλειες, είπε ο Κιριλένκο. Σε εξέλιξη ήταν επιχείρηση διάσωσης.

Καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωναν μικρά εδαφικά κέρδη βορειοανατολικά του Μπαχμούτ, ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορέσουν να καταλάβουν σημαντικές εκτάσεις στην Ουκρανία πριν τις αρχές του φθινοπώρου, σύμφωνα με το Institute for the Study of War.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα