Ουκρανός μεγιστάνας των σιτηρών σκοτώθηκε σε ρωσικό βομβαρδισμό του Μικολάιβ

Ο Ολεξέι Βαντατούρσκι ήταν ένας από τους πλουσιότερος ανθρώπους στην Ουκρανία, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 440 εκατ. ευρώ από το Forbes το 2020.
Εικόνες από τον βομβαρδισμό του Μικολάιβ
Εικόνες από τον βομβαρδισμό του Μικολάιβ
Stringer . via Reuters

Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουκρανίας σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια «μαζικών» ρωσικών βομβαρδισμών στο Μικολάιβ.

Ο Oλεξέι Βαντατούρσκι, 74 ετών, και η σύζυγός του Ραΐσα πέθαναν όταν ένας πύραυλος έπληξε το σπίτι τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο κ. Βαντατούρσκι ήταν ιδιοκτήτης της Nibulon, μιας εταιρείας που ασχολείται με τις εξαγωγές σιτηρών. Είχε λάβει και το βραβείο «Ήρωας της Ουκρανίας».

Ο δήμαρχος του Μικολάιβ, δήλωσε ότι ήταν πιθανώς ο πιο σφοδρός ρωσικός βομβαρδισμός της πόλης μέχρι στιγμής.

Ζημιές σημειώθηκαν σ΄ ένα ξενοδοχείο, αθλητικό συγκρότημα, δύο σχολεία και ένα πρατήριο καυσίμων, καθώς και κατοικίες.

Το Mικολάιβ βρίσκεται στην κύρια διαδρομή προς την Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, και έχει πληγεί επανειλημμένα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Kιμ είπε ότι «η συμβολή του κ. Βαντατούρσκι στην ανάπτυξη της γεωργικής και ναυπηγικής βιομηχανίας της περιοχής ήταν ανεκτίμητη».

Εν τω μεταξύ, ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία είχε στοχοποιήσει τον επιχειρηματία.

Ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ είπε ότι ένας από τους πύραυλους έπληξε την κρεβατοκάμαρα του επιχειρηματία, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν αφήνει καμία αμφιβολία» ότι ήταν εσκεμμένο χτύπημα.

Η Nibulon έχει κατασκευάσει πολλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και άλλες υποδομές για την εξαγωγή σιτηρών.

Πηγή: BBC