Ουγκάντα: Επιδημία Έμπολα με 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μετακινήσεις στην περιφέρεια Μουμπέντε, επίκεντρο της επιδημίας.
Uma Shankar sharma via Getty Images

Aπό την περασμένη Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, δεκαέξι κρούσματα του ιού Έμπολα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ουγκάντα, όταν ανακοινώθηκε από τις αρχές ξέσπασμα «επιδημίας» στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως τέσσερις άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας, μέσα σε τρεις ημέρες. Όλοι οι θάνατοι και τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιφέρεια Μουμπέντε, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες μέσω Twitter πως τα 16 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από το ξέσπασμα της επιδημίας εντοπίζονται στην Μουμπέντε, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ενώ «μέχρι στιγμής» δεν υπάρχει «κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Καμπάλα».

Η Ουγκάντα έχει βιώσει ήδη επιδημίες του Έμπολα, ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αφρική αφότου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό.

Ο Έμα Αϊνεμπγιούνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην περιφέρεια Μουμπέντε, επίκεντρο της επιδημίας».

Οι υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών ανακοίνωσαν ότι την περασμένη Τρίτη 24χρονος υπέκυψε εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο από το 2019.

Το κρούσμα αυτό οφειλόταν σε «σχετικά σπάνιο» στέλεχος του ιού, το λεγόμενο σουδανικό, που είχε να εντοπιστεί στην Ουγκάντα από το 2012.

Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα, όμως πλέον υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

Έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα έξι στελέχη του ιού, τρία από τα οποία ενοχοποιούνται για το ξέσπασμα μεγάλων επιδημιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

Δημοφιλή