Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Ερχονται «γενναίες» αυξήσεις μισθών το 2023

Η ΕΚΤ εκτιμά οτι ο υψηλός πληθωρισμός που δεν θα επιστρέψει στο 2% πριν από το τέλος του 2025, θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις κυρίως στις υπηρεσίες.
A Mokhtari via Getty Images

Οι «ειδήσεις τσέπης» είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Ερχονται αυξήσεις μισθών το 2023

Σημαντικές αυξήσεις μισθών προβλέπει μέσα στο 2023 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ένας βασικός δείκτης για το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός - ενισχύοντας την υπόθεση για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Μελέτη των μισθολογικών εξελίξεων από την έναρξη της πανδημίας δείχνει ότι η αύξηση των αμοιβών ήταν «σχετικά μέτρια» ενώ τα επόμενα τρίμηνα θα είναι πολύ ισχυρή.

«Αυτό αντανακλά τις εύρωστες αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια κάλυψη μεταξύ των μισθών και των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού» αναφέρει η ΕΚΤ.

Με τις αυξήσεις ωστόσο στα τρόφιμα και την ενέργεια να έχουν εκτοξεύσει τον πληθωρισμός πάνω από το όριο του 2% της ΕΚΤ ξεπερνώντας ακόμη και το 10% στα τέλη του 2022 που θεωρείται ότι έφτασε στο αποκορύφωμά του, οι αυξήσεις μισθών θεωρούνται αναπόφευκτες.

Δεδομένου ότι οι προβλέψεις για μείωση του πληθωρισμού στο 2% είναι για μετά το τέλος του 2025 με τα συνδικάτα να πιέζουν για γενναιόδωρα πακέτα μισθών μετά και τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισό βαθμό στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι «οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών θα είναι στους τομείς των υπηρεσιών», κυρίως σε εκείνους που στερούνται προσωπικού ενώ θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοστούν πλήρως οι μισθοί στις πρόσφατες κρίσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane.

Το οικονομικό θαύμα της Ρουμανίας

Σε θετική πορεία φαίνεται ότι είναι η οικονομία της Ρουμανίας, η οποία καταγράφει σημαντικά ανοδικούς δείκτες συγκριτικά με άλλους ευρωπαίους γείτονές της όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Η χώρα έχει ευνοηθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νομισματική σταθερότητα και τις ξένες επενδύσεις που οδηγούνται εν μέρει από την ανάκαμψη από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 3,1%, για τη Ρουμανία ενώ ακόμη και η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 1,8% την τοποθετεί πολύ μπροστά από την Πολωνία -με ανάπτυξη 0,7%- και την Ουγγαρία, που παλεύει με επιβράδυνση και υψηλό πληθωρισμό.

Αυτό ακολουθεί μια δεκαετία κατά την οποία η Ρουμανία ήταν για πολλά χρόνια μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και τη διαφθορά να κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο τα τελευταία 2 χρόνια, μετά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης μετά την Πολωνία.

Η Ρουμανία έχει λάβει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2007 οπότε και εντάχθηκε στην ΕΕ (αλλά όχι στην Ευρωζώνη), που ισοδυναμεί με περίπου 4% του ΑΕΠ, ενώ θα λάβει άλλα 90 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027 υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα μέτρα κατά της διαφθοράς θα συνεχιστούν.

Πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Δημοφιλή