Φυσικό αέριο: Άνοδο στα 72,5 ευρώ η μεγαβατώρα, τεράστια τα κέρδη για το Αμερικανικό LNG

Μετά την κατακόρυφη πτώση των τιμών το Δεκέμβριο οι τιμές αυξήθηκαν σήμερα κατά 4,3%
picture alliance via Getty Images

Μικρή άνοδο στα 72,5 ευρώ η μεγαβατώρα καταγράφουν και σήμερα τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου μετά από τέσσερις εβδομάδες κατακόρυφης πτώσης στα 67 ευρώ.

Η άνοδος αρχικά κατά 7,9% σήμερα, για να πέσουν στη συνέχεια στα 4,3% οφείλεται στις μεγάλες εισαγωγές LNG και στην κινεζική αγορά η οποία επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητα μετά από 3 χρόνια κορονοιού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν κατακόρυφα τον Δεκέμβριο γεγονός που αύξησε σημαντικά την κατανάλωση.

Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη συνέβαλε στο να καθυστερήσει σημαντικά η ενεργειακή κρίση που οδήγησε τον πληθωρισμό στα ύψη.

Η στροφή στις εισαγωγές LNG ήταν καθοριστική για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο, ωστόσο η πτώση των τιμών στην Ευρώπη έφερε τεράστια κέρδη στις πωλήσεις Αμερικανικού LNG στην Ασία για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Προς το παρόν, οι προμήθειες παραμένουν άφθονες. Οι ροές φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, καθώς χώρες όπως η Γερμανία βασίζονται στον σκανδιναβικό προμηθευτή για να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι ρωσικές προμήθειες. Οι χώροι αποθήκευσης είναι επίσης πιο γεμάτοι από το κανονικό για την εποχή.

Πληροφορίες από Bloomberg

Δημοφιλή