Πετρέλαιο: Το άνοιγμα της Κίνας βάζει τέλος στις χαμηλές τιμές της ενέργειας

Σήμερα η τιμή του πετρελαίου είναι στα 80,79 δολάρια το βαρέλι αυξημένο κατά 2%
traffic_analyzer via Getty Images

Τέλος στις χαμηλές τιμές της ενέργειας βάζει η άνοδος τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο πετρέλαιο με τις τιμές του αργού να καταγράφουν άνοδο πάνω από 2%, λόγω του ανοίγματος των συνόρων στην Κίνα αλλά και από τις ελπίδες για μικρότερη άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Η αγορά του Πεκίνου, του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον κόσμο, ενίσχυσε σημαντικά τις προοπτικές ζήτησης και επισκίασε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση ανεβάζοντας το brent στα 80,79 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 2,22 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 2,04 δολ. ή 2,8% στα 75,81 δολ ενώ είναι η πρώτη σημαντική αύξηση μετά την πτώση κατά 8% και για τους δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από το 2016.

Οι κινέζοι ταξιδιώτες επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου

«Εάν αποφευχθεί η ύφεση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και η αύξηση της ζήτησης θα παραμείνουν ανθεκτικές», δήλωσε ο Τάμας Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στην Κίνα ήταν ο κύριος λόγος για τη σημερινή αύξηση.

«Το σταδιακό άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα προσφέρει ένα πρόσθετο και αμέτρητο επίπεδο στήριξης των τιμών», σύμφωνα με τον Βάργκα ο οποίο υποστηρίζει ότι η ανησυχία

Για τη μαζική ροή Κινέζων ταξιδιωτών και την νέα έκρηξη λοιμώξεων επηρεάζει σημαντικά την αγορά του πετρελαίου. Προς το παρόν, τόσο τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια του Brent όσο και του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται με έκπτωση για τον επόμενο μήνα, κάτι που ωστόσο μπορεί να αλλάξει.

Η Νορβηγία ενεργειακός σύμμαχος της Ευρώπης

Στο μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου στη Νορβηγία αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2023 κατά 6,9%, σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι όγκοι του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητοι, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Διεύθυνση Πετρελαίου της χώρας (NPD).

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τις προβλέψεις της NPD, η παραγωγή αργού πετρελαίου και άλλων πετρελαϊκών υγρών προϊόντων όπως τα συμπυκνώματα, πιθανότατα θα αγγίξει τα 2,02 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023 έναντι 1,89 εκατ. βαρελιών πέρυσι.

Η Νορβηγία έχει καταστεί από πέρυσι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, ξεπερνώντας τη Ρωσία, μετά τη μείωση των προμηθειών από τη ρωσική Gazprom.

Ο συνδυασμένος όγκος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αναμένεται να αυξηθεί στα 4,12 εκατ. βαρέλια ισοδύναμων πετρελαίου την ημέρα το 2023, από 3,99 εκατ. βαρέλια πέρυσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της NPD.

Μάλιστα, η NPD εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή της Νορβηγίας θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενο χρόνια και θα σκαρφαλώσει σε υψηλό δύο δεκαετιών το 2025, στα 4,3 εκατ. βαρέλια, ελαφρώς χαμηλότερα από τον όγκο ρεκόρ των 4,54 εκατ. βαρελιών του 2004.

Πληροφορίες από Reuters

|

Δημοφιλή