Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάνε στα δικαστήρια το Facebook

Αξιωματούχοι ζητούν από το δικαστήριο να εξετάσει το ενδεχόμενο διάλυσης της εταιρείας.
FLDphotos via Getty Images

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ και περισσότεροι από 45 εισαγγελείς που εκπροσωπούν τις πολιτείες στις οποίες ανήκουν κατέθεσαν μήνυση εις βάρος του Facebook, κατηγορώντας την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης ότι προέβει σε παράνομες ενέργειες για να εξαγοράσει τους αντιπάλους και να διαλύσει τον ανταγωνισμό.

Οι αγωγές είναι από τις πιο σημαντικές νομικές ενέργειες που έχει λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της εταιρείας. Αξιωματούχοι ζητούν από το δικαστήριο να εξετάσει το ενδεχόμενο διάλυσης της εταιρείας, η οποία διαθέτει επίσης Instagram και WhatsApp.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αγωγές επικεντρώθηκαν στην απόκτηση Instagram από το Facebook το 2012, την αγορά WhatsApp 2014 και τους κανόνες που διέπουν εξωτερικούς προγραμματιστές λογισμικού.

Σύμφωνα με τις αγωγές που κατατέθηκαν, το Facebook είχε υιοθετήσει μια προσέγγιση «αγοράς ή καταστροφής» σε πιθανούς αντιπάλους, βλάπτοντας τους ανταγωνιστές και τους χρήστες, οι οποίοι έχουν χάσει τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων για να υποστηρίξουν τα διαφημιστικά έσοδα της εταιρείας.

«Καμία εταιρεία δεν πρέπει να έχει αυτή την ανεξέλεγκτη εξουσία επί της προσωπικής μας επικοινωνίας και των κοινωνικών μας επαφών», δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, η οποία ηγείται της νομικής ομάδας των 45 εισαγγελέων. «Γι ’αυτό αναλαμβάνουμε δράση σήμερα».

Κατηγορίες για μονοπώλιο

Αυτό το καλοκαίρι, τα αφεντικά των Google, Amazon, Facebook και Apple αναγκάστηκαν να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου, ως μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας σχετικά με την επιρροή τους στην αγορά.

Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την Google, κατηγορώντας την ότι παραβίασε τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών περί ανταγωνισμού, προκειμένου να έχει το μονοπώλιο στις αναζητήσεις και στις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή