ΔΙΕΘΝΕΣ
26/07/2018 18:28 EEST | Updated 26/07/2018 22:34 EEST

Ο Τραμπ απειλεί ευθέως με κυρώσεις την Τουρκία αν δεν απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπρούνσον

Joshua Roberts / Reuters

Ευθεία απειλή προς την Τουρκία ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις εάν δεν απελευθερώσει άμεσα τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπρούνσον, απηύθυνε η αμερικανική κυβέρνηση, δια στόματος του προέδρου Τραμπ και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

«Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία για την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπρούνσον, ενός καλού Χριστιανού, οικογενειάρχη και θαυμάσιου ανθρώπου. Υποφέρει πολύ. Αυτός ο αθώος άνθρωπος της πίστης πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως!» αναφέρει σε tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ. 

 

«Προς τον πρόεδρο Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση, έχω ένα μήνυμα εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ. Απελευθερώστε τον πάστορα Άντριου Μπρούνσον, ή ετοιμαστείτε να υποστείτε τις συνέπειες. Αν η Τουρκία δεν ενεργήσει άμεσα για την απελευθέρωση αυτού του αθώου ανθρώπου της πίστης και την επιστροφή του στην Αμερική, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν σημαντικές κυρώσεις στην Τουρκία, μέχρι ο πάστορας Άντριου Μπρούνσον να απελευθερωθεί» τόνισε ο Μάικ Πενς.

.@POTUS & I made clear last week and have worked tirelessly for months to free Pastor Andrew Brunson. He should have been freed long ago. He’s now under house arrest—but we won’t stop until he’s fully released and reunited with his family, friends, and church. #FreeAndrewBrunsonhttps://t.co/E1MmMlD3ed

— Vice President Mike Pence (@VP) July 25, 2018

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ ξεκαθαρίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και έχουμε εργαστεί ακούραστα επί μήνες για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπρούνσον. Θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί πριν πολύ καιρό. Τώρα είναι υπό κατ’οίκον περιορισμό- αλλά δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθεί πλήρως και να επανενωθεί με την οικογένεια, τους φίλους και την εκκλησία του» πρόσθεσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Τσαβούσογλου: Δεν θα ανεχτούμε τις απειλές

Η Τουρκία διαμήνυσε ότι δεν θα «ανεχθεί» καμία «απειλή». 

«Κανείς δεν μπορεί να δίνει διαταγές στην Τουρκία. Δεν θα ανεχθούμε ποτέ τις απειλές απ’ όπου κι αν προέρχονται» σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμά του στο Twitter.

«Το Κράτος Δικαίου ισχύει για όλους. Χωρίς καμία εξαίρεση» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

 

 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ επισήμανε σήμερα ότι η αμερικανική διοίκηση πρέπει να εγκαταλείψει την «άδικη ρητορική» και να επιστρέψει στον «εποικοδομητικό διάλογο».

«Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε τα απειλητικά μηνύματα της αμερικανικής διοίκησης, που αγνοεί πλήρως τη συμμαχία και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου Χάμι Ακσόι, σε μια γραπτή δήλωση.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πετύχουν την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, απειλώντας την Τουρκία.

«Η αμερικανική κυβέρνηση (…) πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με το να απειλεί την Τουρκία», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ξανασκεφτούν την προσέγγισή τους και να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση πριν προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη στα συμφέροντά τους και στη συμμαχία με την Τουρκία», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο Τσαβούσογλου μίλησε τηλεφωνικά επί του θέματος με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ.