ΔΙΕΘΝΕΣ
19/05/2018 09:45 EEST

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τη βοήθεια που παρέχουν στη βορειοδυτική Συρία

DELIL SOULEIMAN via Getty Images

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πάψει να παρέχει βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία όπου κυριαρχούν ισλαμιστικές οργανώσεις και θα επικεντρώσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης σε άλλες περιοχές τον έλεγχο των οποίων έχουν αποσπάσει δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα βορειοανατολικά, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, το οποίο πρώτο μετέδωσε τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε ότι θα περικοπούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από προγράμματα που στήριζαν οι ΗΠΑ στα βορειοδυτικά, περιλαμβανομένων σχεδίων «για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, τη στήριξη της ανεξάρτητης κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης, την ενίσχυση της εκπαίδευσης».

Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι από την απόφαση αυτή δεν θα επηρεαστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη βορειοδυτική Συρία, γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ, που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας το οποίο ελέγχεται από ισλαμιστικές οργανώσεις.

Αξιωματούχος εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια σε περιοχές της Συρίας όπου οι ΗΠΑ ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο.

Ο Τραμπ είχε παγώσει τον Μάρτιο περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση της Συρίας ενόσω η κυβέρνησή του επανεξετάζει τον ρόλο της Ουάσινγκτον στη συριακή κρίση, μια έκθεση που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με άλλο Αμερικανό αξιωματούχο, οι περικοπές στα βορειοδυτικά θα γίνουν μέσα σε ένα διάστημα μηνών. «Ο κίνδυνος είναι μια επανάληψη αυτού που ο πρόεδρος επέκρινε στο Ιράκ: να αφήσουμε ένα κενό εκεί που η βία μπορεί να επιδεινωθεί και να επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές να το εκμεταλλευθούν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post