Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον γιο του Μπιν Λάντεν

Ποιός είναι ο 30χρονος Χάμζα μπιν Λάντεν.
ASSOCIATED PRESS

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν έναν από τους γιους του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν με αμοιβή 1 εκατ. δολάρια.

Κατά την αμερικανική κυβέρνηση ο Χάμζα μπιν Λάντεν φέρεται να είναι ο νέος ηγέτης ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει τη βάση της στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που τον χαρακτηρίζει «βασικό ηγέτη της Αλ Κάιντα», η αμοιβή θα καταβληθεί σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα, προσθέτοντας ότι «από τον Αύγουστο του 2015, έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο ηχητικά και βιντεοσκοπημένα μηνύματα, με τα οποία καλεί σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους», θέλοντας να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του.

Πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ανακήρυξαν τον Χάμζα μπιν Λάντεν ως διεθνή τρομοκράτη. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ισλαμιστικών οργανώσεων, το 15ο από τα παιδιά του Οσάμα μπιν Λάντεν -τον οποίον σκότωσαν ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού το 2011 στο Πακιστάν-, είναι αρχηγός της οργάνωσης Άνσαρ αλ Φουρκάν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αφαιρεί την υπηκοότητα του Χάμζα, ο οποίος τον Μάρτιο του 2018, προέτρεπε μέσω ηχητικού μηνύματος τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας να προετοιμαστούν για τζιχάντ εναντίον των μοναρχών τους.

(Με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή