ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/09/2018 12:55 EEST

Οι επαφές του Τσίπρα στη Νέα Υόρκη και οι δηλώσεις στην WSJ που συζητήθηκαν

/Andrea Bonetti

Μία βράβευση του Αλέξη Τσίπρα από την Global Hope Coalition για τη στάση της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση (παρά την έρευνα που έχει ξεκινήσει η OLAF προκειμένου να διευκρινιστεί αν έχει κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό ή όχι), οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ Γούιλμπορ Ρος -για δεύτερη φορά, μετά τη ΔΕΘ- και τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της JP Morgan, Jamie Dimon, αλλά και η συνέντευξη του στην Wall Street Journal, είναι τα κύρια σημεία του έως τώρα προγράμματος του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

/Andrea Bonetti
/Andrea Bonetti
/Andrea Bonetti

 

«Η κυβέρνηση μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός θα επιβιώσει»
Στη συνέντευξή του που τιτλοφορείται «ο αριστερός ηγέτης της Ελλάδας οικοδομεί συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στα Βαλκάνια», μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε:«Δεν θα παίξω παιχνίδια», «η Συμφωνία θα επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας» στην ΠΓΔΜ, καταρρίπτοντας έτσι σενάρια περί αναβολής της ψήφισης της Συμφωνίας για μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, σύμφωνα με την WSJ . Δεδομένου ότι μετά το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει και συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, αυτή η στιγμή θα μπορούσε να είναι ο Μάρτιος, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός θα επιβιώσει, αλλά αυτό είναι κάτι που ο κυβερνητικός εταίρος μου θα αποφασίσει», είπε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την 4ετία. «Ο στόχος μου είναι να πάω μέχρι τέλους», «αυτό είναι ένα σημάδι σταθερότητας», είπε.

Επίσης, σύμφωνα με την WSJ ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, αλλά η Αθήνα θα αποφασίζει τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω περικοπή στις συντάξεις, μέτρο που επιθυμούσε το ΔΝΤ, και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους εταίρους. «Δεν θα είναι μονομερές, θα είναι θέμα λογικής», είπε.

Sponsored Post