ΔΙΕΘΝΕΣ
21/10/2020 12:22 EEST

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο όργανο στο λαιμό

Το νέο σετ σιελογόνων αδένων που εντοπίστηκε, λιπαίνει τον άνω λαιμό πίσω από τη μύτη και το στόμα.

The Netherlands Cancer Institute

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο όργανο στο λαιμό ενώ βρίσκονταν εν μέσω έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη.

 Προηγουμένως ειδικοί πίστευαν ότι υπήρχαν μόνο μικροσκοπικοί σιελογόνοι αδένες μέσα στην περιοχή του ρινοφάρυγγα πίσω από τη μύτη.

Όμως, οι ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου ανακάλυψαν ένα νέο σύνολο σιελογόνων αδένων μήκους περίπου 1,5 ίντσας, ενώ σάρωναν κύτταρα καρκίνου του προστάτη μέσω αξονικών τομογραφιών. 

Γράφοντας στο Journal of Radiotherapy and Oncology, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι νεοαποκτηθέντες αδένες είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για τη λίπανση του άνω λαιμού πίσω από τη μύτη και το στόμα, πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Τους ονόμασαν τους σωληνοειδείς αδένες λόγω της θέσης τους πάνω από ένα κομμάτι χόνδρου που ονομάζεται torus tubarius.

Για να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή τους, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ογκολόγο ακτινοβολίας Wouter Vogel, εξέτασαν 100 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι όλοι τους είχαν τους συγκεκριμένους αδένες.

Τα ευρήματα των επιστημόνων θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των παρενεργειών ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο, είπαν.

 

Οι γιατροί που χρησιμοποιούν ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία καρκίνου του κεφαλιού και του λαιμού προσπαθούν να αποφύγουν τους τρεις κύριους σιελογόνους αδένες, επειδή η βλάβη τους μπορεί να δυσκολέψει τους ασθενείς που στην κατάποση και στην ομιλία. 

Ο Δρ Vogel είπε: ”Το επόμενο βήμα μας είναι να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να ελευθερώσουμε καλύτερα αυτούς τους νέους αδένες και σε ποιους ασθενείς.

 

Πηγή: SkyNews