ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2019 09:39 EEST | Updated 14/10/2019 12:04 EEST

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξετάζουν τη λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή στην Συρία

Πιθανή επιβολή κυρώσεων και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων.

Francois Lenoir / Reuters

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν στο Λουξεμβουργο την ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και, όπως αναφέρουν πηγές, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η επιβολή κυρώσεων αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων.

Βέβαια σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις αλλά το ζήτημα εκτιμάται πως θα συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων

 -Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

-Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

-Η δε Ισπανία εξετάζει την απόσυρση των δυνάμεων της από τη ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας. 

Την περασμένη Τετάρτη, ο στρατός της Τουρκίας εισέβαλε στο έδαφος της Συρίας και άρχισε να διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών.

...και το τροπάρι της Άγκυρας

Η Άγκυρα διατείνεται πως σκοπός της επίθεσης αυτής είναι να απωθήσει τους κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες που συνδέονται με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν 1 ως 2 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται το τρέχον διάστημα στην τουρκική επικράτεια.

Η εισβολή προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής της με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Στις σημερινές εργασίες — θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν — θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.