Οι υπόγειες διαβάσεις αλλάζουν όψη, ιδού μία στη Λ. Συγγρού

Η Περιφέρεια Αττικής παρέδωσε πλήρως ανακαινισμένη την υπόγεια Διάβαση στο ύψος του Παντείου Πανεπιστημίου.
sdv
STOLIS PANAGIOTIS
sdv

Να γίνουν αυτό για τον λόγο που κατασκευάστηκαν, επιχειρεί η Περιφέρεια Αττικής να καταστήσει της υπόγειες γέφυρες: προσβάσιμες με ασφάλεια για όλους τους πολίτες.

Και η ασφάλεια δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι μπορείς να περάσεις κάτω από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, όπως η Λ. Συγγρού και η Λ. Κηφισίας, αλλά και στο γεγονός ότι δεν κινδυνεύεις για τη σωματική σου ακεραιότητα, καθώς επανειλημμένα έχουν σημειωθεί κλοπές και βιασμοί, τις βραδινές ώρες.

Πέραν αυτών, αρκετές υπόγειες διαβάσεις έχουν γίνει στέκι χρηστών ναρκωτικών, εστίες μόλυνσης και πεδίο κακόγουστων γκράφιτι.

Η Περιφέρεια Αττικής, λοιπόν, προχώρησε στην πλήρη ανακαίνιση, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βιώσιμης αστικής κινητικότητας, μιας εκ των πλέον πολυσύχναστων υπόγειων διαβάσεων και συγκεκριμένα αυτής στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στόχος της δράσης είναι οι υπόγειες διαβάσεις να αλλάξουν όψη και να γίνουν πιο φωτεινές και καθαρές.

ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παρέμβασης στους τοίχους της υπόγειας διάβασης, έγινε από το διάσημο street artist Cacao Rocks και έχει αναφορές στην παιδεία και τους νέους. Μεταξύ των αισθητικών και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων που έγιναν είναι η απεικόνιση της Μαρίας Κιουρί και η αναφορά της φράσης «Dans la vie, rien n’est a craindre, tout est a comprendre», που σημαίνει: Τίποτα μη φοβάσαι στη ζωή. Προσπάθησε να κατανοήσεις τα πάντα.

Επίσης σε άλλο σημείο απεικονίζεται ο Ρουσσώ και η φράση: «Il faut avoir deja beaucoup appris de choses pour savoir demander ce qu’on ne sait pas», που σημαίνει: Πρέπει να έχεις ήδη μάθει πολλά πράγματα για να ξέρεις πώς να ρωτάς γι′ αυτά που δεν ξέρεις.

STOLIS PANAGIOTIS

Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε πλήρης αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων φθορισμού και νατρίου εντός και εκτός της υπόγειας διάβασης με νέα φωτιστικά σώματα αντιβανδαλιστικά, τεχνολογίας LED, κατασκευάστηκε νέο δάπεδο με ανθεκτική εποξειδική επάλειψη, ενώ τοποθετήθηκαν διαδρομές πρόσβασης με φωτιζόμενες πλάκες.

«Το συγκεκριμένο έργο είναι η αφετηρία και ο ”οδηγός” για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων υπόγειων διαβάσεων σε σημεία της Αττικής μας. Η Περιφέρεια Αττικής φροντίζει για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αναβαθμίζοντας παράλληλα το αστικό τοπίο με παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αισθητική βελτίωση στο αστικό τοπίο».

«Τα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, οι καλλιτέχνες που τη φιλοτέχνησαν, με τις οδηγίες της συγκλήτου του Πανεπιστημίου, δίνουν ένα άψογο αποτέλεσμα, σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο».

STOLIS PANAGIOTIS

«Την ίδια ώρα εξασφαλίζεται και η μέγιστη ασφάλεια για τους πολίτες καθώς και η μακροχρόνια διατήρηση της παρέμβασης, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές αντιγκράφιτι», επισήμανε κατά την επίσκεψή του στο σημείο ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ενώ η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, ανέφερε για την υπόγεια διάβαση ότι «Θέλουμε να την ”υιοθετήσουμε” γιατί την αντιμετωπίζουμε ως μέρος του Παντείου Πανεπιστήμιου και ως μια εμβληματική δράση».

«Βλέπουμε ένα πραγματικά υπέροχο αποτέλεσμα, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στα αισθητικά κριτήρια ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος αλλά και στην επιστημονική του ταυτότητα, καθώς και στα μηνύματα που θέλουμε να μεταδώσουμε μέσα από τα πρόσωπα που απεικονίζονται αλλά και τα μότο που τα συνοδεύουν και τα οποία καλούμε τους διαβάτες να τα διαβάσουν και να τα ”αποκρυπτογραφήσουν.”»