Οι εταιρείες που προσλαμβάνουν κόσμο εν μέσω πανδημίας

Ποιες ειδικότητες έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με το LinkedIn.
vzphotos via Getty Images

Ο κορονοϊός εξαντλεί τις παγκόσμιες αγορές εργασίας, αλλά η εικόνα δεν είναι και τόσο απογοητευτική τελικά.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, oι εταιρείες οικονομικών, τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών προσλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τον επαγγελματικό ιστότοπο LinkedIn.

Σε επτά χώρες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είναι από τους πιο ενεργούς εργοδότες που προσλαμβάνουν αυτήν την περίοδο, δεδομένης της συνεχιζόμενης μάχης ενάντια στον κορονοϊό, σύμφωνα με το LinkedIn. Αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της καραντίνας οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση για οικονομικούς συμβούλους, εργάτες εργοστασίων, σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων και παιχνιδιών και υπαλλήλους παραδόσεων (delivery).

Συνολικά, το ποσοστό πρόσληψης μειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έρους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και στα τέλη Απριλίου παραμένει χαμηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο στις περισσότερες χώρες που ρωτήθηκαν από την πλατφόρμα. Ωστόσο, τα δεδομένα προσφέρουν μια αχτίδα αισιοδοξίας με σταδιακή ανοδική τάση στην Κίνα, όπου ο κορονοϊός εμφανίστηκε πέρυσι και επομένως προηγείται χρονικά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο ως προς την επάνοδό της στην (νέα) κανονικότητα.

Το LinkedIn, με περισσότερους από 690 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, μετράει νέες προσλήψεις όταν οι άνθρωποι προσθέτουν έναν νέο εργοδότη στο προφίλ τους. Το ποσοστό (ο ρυθμός) των προσλήψεων προκύπτει από τον αριθμό των νέων προσλήψεων διαιρούμενο με τον συνολικό αριθμό των μελών του LinkedIn σε μια χώρα.

Τα στοιχεία, που παρακολουθούνται από τα μέσα Φεβρουαρίου, δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αριθμό θέσεων εργασίας σε μια οικονομία. Οι κυβερνητικοί αριθμοί δημοσιεύονται συνήθως με χρονική καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων.

Οι προσλήψεις στην Κίνα έπεσαν κατά 50% κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα. Από τη στιγμή που οι περιορισμοί «χαλάρωσαν» στις αρχές Απριλίου, το ποσοστό πρόσληψης έχει αυξηθεί. Για την εβδομάδα που τελείωσε στις 24 Απριλίου ήταν μόλις 3% χαμηλότερο από την ίδια περίοδο το 2019.

Οι προσλήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία - οι χώρες με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως στην πανδημία - παραμένουν σε μεγάλη κάμψη, ωστόσο μειώνονται με πιο αργό ρυθμό από ό, τι πριν από μερικές εβδομάδες καθώς οι χώρες προσπερνούν το αποκορύφωμα της επιδημίας.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των Walmar, Amazon και Instacart, δήλωσαν ότι θα προσλάβουν συνολικά πάνω από 700.000 εργαζόμενους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε είδη παντοπωλείου και είδη πρώτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών, όπως η Unilever, των οποίων τα προϊόντα περιλαμβάνουν σαπούνι και σαμπουάν, επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι προσλαμβάνει κόσμο για να καλύψει 300 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Η Nestle είπε στο Reuters ότι προσπαθεί να καλύψει 5.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ σε «μια ποικιλία επιπέδων».

Η Fidelity Investments, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Βοστώνη, δήλωσε ότι έχει επιταχύνει τις προσλήψεις λόγω της πανδημίας και προσπαθεί να καλύψει τουλάχιστον 2.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης για χρηματοοικονομικούς συμβούλους, μηχανικούς λογισμικού και προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020.

Οι εταιρείες που προσλαμβάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες περιλαμβάνουν επίσης την Apple, την ByteDance - την κινεζική μητρική του δημοφιλούς κοινωνικού μέσου δικτύωσης TikTok - την φαρμακευτική Takeda Co και την εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Lockheed Martin.

Επιτακτικές προειδοποιήσεις

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ από τα μέσα Μαρτίου αγγίζει επίπεδα ρεκόρ και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ανέλθει στο 16%, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, από το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 50 ετών (3,5%), που καταγραφόταν πριν από την επιδημία .

Τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία, κατά τη διάρκεια της δίμηνης καραντίνας, έχουν δει τα ποσοστά προσλήψεων να μειώνονται κατά περίπου 70% σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το LinkedIn.

Δεδομένου ότι η Κίνα είναι μπροστά από άλλες χώρες στο χρονοδιάγραμμα της πανδημίας, οι βελτιώσεις εκεί θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι το ίδιο θα συμβεί και σε άλλα μέρη.

Αρκετές αμερικανικές πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να επιτρέπουν σε ορισμένες «μη ζωτικής σημασίας» επιχειρήσεις και σχολεία να ανοίξουν ξανά, με την ελπίδα της επανεκκίνησης της οικονομίας και της σταδιακής επιστροφής στην κανονική ζωή.

Δημοφιλή