ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2021 12:01 EEST | Updated 24/09/2021 15:08 EEST

Οι φωτογραφίες του Τζόκοβιτς με κάποιους... φίλους του ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων

Φωτογραφίες με ενόχους για τη γενοκτονία της Σρεμπένιτσα.

via Associated Press
Τζόκοβιτς

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε στα Σερβικά και Βοσνιακά ΜΜΕ, μετά τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν τον Νόβακ Τζόκοβιτς να κάνει παρέα με ενόχους για τη γενοκτονία της Σρεμπένιτσα.

Στις φωτογραφίες δείχνουν τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε κοινή παρέα με τον Μίλαν Γιόλοβιτς, ο οποίος ήταν στρατηγός της παραστρατιωτικής μονάδας «Drina Wolves” την δεκαετία του 1990. Η μονάδα αυτή ήταν από τους πρωτοστάτες στις θηριωδίες της Σρεμπένιτσα, όπου δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι με πάρα πολλούς Σέρβους να θεωρούν τον Γιόλοβιτς εθνικό ήρωα, καθώς έσωσε τη ζωή του Ρότκο Μλάντιτς.

Όμως ο Μλάντιτς το 2017 κρίθηκε ένοχος για διάπραξη γενοκτονίας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Γιόλοβιτς που του έσωσε τη ζωή, πλέον έχει το πρωσονύμιο «Θρύλος» από τους αρνητές της γενοκτονίας. Ο άνθρωπος αυτός είναι μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και όπως βλέπουμε φίλος του Τζόκοβιτς.

(Στο βίντεο εδώ, ο Τζόκοβιτς σε μία άλλη στιγμή που ξεσήκωσε αντιδράσεις, όταν εθεάθη να μοιράζεται τραπέζι σε γάμο με τον Μιλοράντ Ντόντικ, πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας, που αποτελεί μία από τις δύο πολιτικές οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ο Ντόντικ είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του κινήματος που ζητά την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας από την Βοσνία, αλλά και επίσημος αρνητής της γενοκτονίας της Βοσνίας.)

Αρκετοί επιτέθηκαν στον Σέρβο Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, για το γεγονός ότι κοινοποίησε φωτογραφίες και βίντεο με αυτόν τον άνθρωπο. Ο Τζόκοβις μέχρι τώρα δεν έχει καμία τοποθέτηση για τις πολλές κριτικές που έχει δεχτεί.