Οι φρουροί της Όπερας του Σίδνεϊ: Σκύλοι προστατεύουν εστιατόρια από πεινασμένους γλάρους

Οι «εισβολείς» προσπαθούσαν να αρπάξουν φαγητό από τα τραπέζια και ενοχλούσαν τους πελάτες.
Σκυλί περιπολίας
Σκυλί περιπολίας
REUTERS

Για πολλούς, ένα τραπέζι στο Opera Bar του Σίδνεϊ με θέα στα γαλάζια νερά του παγκοσμίου φήμης λιμανιού είναι μια εξαιρετική έξοδος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο οι γλάροι που έκαναν επιθέσεις στα πιάτα των συνδαιτημόνων στα εστιατόρια ανάγκασαν τους διαχειριστές των καταστημάτνων εστίασης να «προσλάβουν» εκπαιδευμένα σκυλιά για να εξασφαλίσουν ότι οι θαμώνες θα απολαμβάνουν τον χρόνο τους στον χώρο.

Ο Σάμι ΜακΦέρσον, γενικός διευθυντής του Opera Kitchen που βρίσκεται δίπλα στο Opera bar, λέει ότι έχουν παρατηρήσει μείωση 80-85% στις επιθέσεις γλάρων από τότε που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά οι περιπολίες σκύλων το 2018.

«Ήταν μια τεράστια αλλαγή, θα μπορούσαμε να πούμε, για την εστίαση», λέει ο ΜακΦέρσον στο Reuters.

Τα σκυλιά και οι εκπαιδευτές τους περιπολούν στον χώρο περιπάτου μπροστά από τις παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις και διώχνουν τους γλάρους. Η εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία διαθέτει 12 έως 13 σκυλιά για καθημερινές περιπολίες, με διπλές βάρδιες τα Σαββατοκύριακα.

REUTERS

Η εκπαιδεύτρια σκύλων, Κάρλα Σούμπερτ, είπε ότι χρησιμοποιούν σκύλους που έχουν φυσική τάση να κυνηγούν τους γλάρους, όπως αυστραλιανά κέλπις και κολιμπότ.

«Οι άνθρωποι κοιτούν μπερδεμένοι την πρώτη ώρα της βάρδιας μας, προσπαθώντας να καταλάβουν τι κάνουμε», λέει.

«Όταν, όμως, πηγαίνουμε για το πεντάλεπτο διάλειμμά μας και επιστρέφουμε, μας λένε, «Α, αυτό λειτουργεί» γιατί τα πουλιά επιστρέφουν. Μετά μας βλέπουν και λένε «Αυτό είναι καταπληκτικό».

Παρά την παρουσία άλλων πουλιών όπως τα περιστέρια, τα σκυλιά επικεντρώνονται μόνο στους γλάρους. Και με τους γλάρους να έχουν υποχωρήσει, η Όπερα του Σίδνεϊ έχει «κλείσει συμβόλαιο» με τους σκύλους για τα επόμενα χρόνια.

Όσοι επισκέπτονται το μέρος για να φάνε, λένε ότι τα σκυλιά έδωσαν στο μέρος μια πολυ ευχάριστη νότα.

«Δεν χρειάζεται να καλύπτουμε συνεχώς το φαγητό μας και δεν χρειάζεται να διώχνουμε γλάρους και μπορούμε πραγματικά να απολαύσουμε το χρόνο μας εδώ στο Opera Bar», λέει η Μπανίτα Σαρκός, κάτοικος του Σίδνεϊ.

Δημοφιλή