Οι «κρυφές» ζημιές του κορονοϊού ακόμη και σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα

Φόβοι για «υποβόσκουσα επιδημία» με εγκεφαλικά, νευρικές βλάβες και παραισθήσεις μέχρι παράλυση.
ASSOCIATED PRESS

Νευρολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν για μια πιθανή «κρυφή επιδημία» εγκεφαλικών διαταραχών αφότου δεκάδες ασθενείς της νόσου Covid-19 κατά την ανάρρωσή τους εμφάνισαν φλεγμονή στον εγκέφαλο, παραλήρημα, νευρική βλάβη και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Brain, κάνει μια αποκαρδιωτική διαπίστωση καθώς οι γιατροί εντόπισαν τέτοιου είδους συμπτώματα ακόμη σε ασθενείς που νόσησαν ήπια. Η εμφάνιση και η σοβαρότητα των εγκεφαλικών παθήσεων δεν συσχετίστηκαν απαραίτητα με τα σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλεί στους ασθενείς η Covid-19.

Rika Rahayu / EyeEm via Getty Images

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν ανεπαίσθητες επιπτώσεις στον εγκέφαλο και αργά να προκαλέσουν ζημιά τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι πολύ νωρίς για εμάς να το κρίνουμε αυτό τώρα», δήλωσε ο Μάικλ Ζάντι, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη εξέτασε 43 ασθενείς κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 16 έως 85 ετών, πολλοί από τους οποίους δεν παρουσίασαν κανένα από τα αναπνευστικά συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με την ασθένεια. Αντιθέτως, εμφάνισαν νευρολογικές διαταραχές ως κύρια συμπτώματα.

Orientfootage via Getty Images

Από τους 43, δώδεκα ασθενείς είχαν φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος, 10 είχαν εγκεφαλική νόσο με παραλήρημα ή ψύχωση, οκτώ είχαν εγκεφαλικά επεισόδια και άλλοι οκτώ είχαν βλάβη περιφερικού νευρικού συστήματος με τη μορφή του συνδρόμου Guillain-Barré, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο νεύρα προκαλώντας παράλυση.

Μεταξύ των ασθενών που μελετήθηκαν, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια γυναίκα 55 ετών χωρίς ιστορικό ψυχιατρικής ασθένειας άρχισε να έχει παραισθήσεις και ανέφερε ότι έβλεπε λιοντάρια και πιθήκους στο σπίτι της, με αποτέλεσμα να λάβει αντιψυχωσική φαρμακευτική αγωγή κατά την επανείσαγωγή της στο νοσοκομείο.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αύξηση που παρατήρησαν οι γιατροί σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται oξεία διάχυτη εγκεφαλoμυελίτιδα (ADEM): τα περιστατικά αυξήθηκαν από μόλις ένα το μήνα πριν από την πανδημία σε δύο ή τρια την εβδομάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η ADEM είναι θανατηφόρα σε 5% των περιπτώσεων και μία γυναίκα 59 ετών στην ομάδα ασθενών που μελετήθηκε πέθανε από αυτή την πάθηση.

Radovanovic96 via Getty Images

Το πλήρες φάσμα των νευρολογικών διαταραχών που σχετίζονται με την Covid-19 δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς πολλοί ασθενείς είναι απλά πολύ άρρωστοι για υποβληθούν σε σάρωση με μαγνητικό τομογράφο ή άλλα μηχανήματα.

Η έρευνα συνδυάζει τους φόβους για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του κορονοϊού, καθώς οι ασθενείς που αναρρώνουν αναφέρουν μούδιασμα, αδυναμία, απώλεια μνήμης και κόπωση, με τον Ζάντι να τονίζει πως «το ξέσπασμα της ληθαργικής εγκεφαλίτιδας στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 ήρθε μετά την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918» - κάτι που ίσως αποτελεί προηγούμενο μιας δυνητικά επικείμενης «κρυφής επιδημίας» που μπορεί να περιμένει την ανθρωπότητα τα χρόνια μετά την υποχώρηση του κορονοϊού.

(με πληροφορίες από Guardian, RT)

Δημοφιλή