Οι μπανάνες απειλούνται και οι Ολλανδοί μπορεί να βρήκαν τη λύση

Οι μπανάνες απειλούνται και οι Ολλανδοί μπορεί να βρήκαν τη λύση
ValentynVolkov via Getty Images

Η παραγωγή μπανάνας σε όλο τον κόσμο απειλείται εδώ και χρόνια από τον μύκητα Fusarium, που αναπτύσσεται στο έδαφος και δεν έχει καταπολεμηθεί. Ωστόσο, μια επαναστατική μέθοδος που εφάρμοσε ολλανδικό πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελεί τη λύση που αναζητούσαν εδώ και καιρό οι επιστήμονες.

Το πανεπιστήμιο Wageningen στη δυτική Ολλανδία καλλιέργησε 60 μπανανιές στα θερμοκήπιά του, που είναι και οι πρώτες που αναπτύσσονται ποτέ στη χώρα. Η διαφορά σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες είναι ότι τα φυτά δεν μεγαλώνουν στο έδαφος, αλλά σε τεχνητή επιφάνεια φτιαγμένη από πετροβάβμακα και ειδικό υλικό που κατασκευάζεται από φλοιό καρύδας (coco peat).

Αποφεύγεται έτσι η επαφή με το έδαφος, όπου αναπτύσσεται ο μύκητας, ο οποίος στις καλλιέργειες της νοτιοανατολικής Ασίας εκτιμάται ότι μπορεί να καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια με μπανανιές, την ώρα που οι ειδικοί δεν έχουν βρει τρόπο να τον αντιμετωπίσουν.

Οπως αναφέρει o επικεφαλής του πρότζεκτ, Γκερτ Κέμα, η καλλιέργεια σε τεχνητή επιφάνεια, επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά να «προσαρμόζονται» στις ανάγκες του φυτού. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, η ολλανδική μπανάνα δεν χρειάζεται ελέγχους για «ασθένειες», κάτι το οποίο καθιστά την καλλιέργεια πιο βιώσιμη, συγκριτικά με τις περιοχές που παραδοσιακά αναπτύσσεται το φυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για επέκταση του προγράμματος έχουν δείξει επτά τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και η πασίγνωστη, ελβετικής ιδιοκτησίας, εταιρεία παραγωγής και διανομής μπανάνας, Chiquita.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή