Οι πληθυσμοί των πτηνών στις ΗΠΑ και τον Καναδά μειώθηκαν κατά 3 δις σε 50 χρόνια

Οι συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση.
Péter Hegedűs via Getty Images

Οι πληθυσμοί των πτηνών σε Ασία και ΗΠΑ βρίσκονται ”σε κρίση”, σύμφωνα με δύο μεγάλες μελέτες.

Η πρώτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρία δισεκατομμύρια λιγότερα πουλιά στις ΗΠΑ και τον Καναδά σήμερα συγκριτικά με το 1970 - απώλεια 29% των πτηνών της Βόρειας Αμερικής.

Η δεύτερη περιγράφει τη δραματική κατάληξη για τα πουλιά που τραγουδάνε: στο νησί της Ιάβας, στην Ινδονησία, τα πτηνά που βρίσκονται στα κλουβιά είναι περισσότερα από αυτά που είναι ελεύθερα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα χρησιμεύσουν για να αφυπνίσουν τον κόσμο. Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στα περιοδικά Science and Biological Conservation.

Lusyaya via Getty Images

Πώς εξαφανίστηκαν τρία δισεκατομμύρια πουλιά;

Η μελέτη της Βόρειας Αμερικής αποκάλυψε πόσα πουλιά έχουν εξαφανιστεί σε κάθε είδους οικοσύστημα- από λιβάδια έως ακτές και ερήμους. Αν και δεν αξιολογήθηκε άμεσα τι είναι αυτό που οδήγησε σε αυτή την ειδεχθή κατάσταση, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ των πολλαπλών αιτιών, ο κύριος παράγοντας ήταν απώλεια βιότοπων, αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Γνωρίζαμε ότι ορισμένα είδη πτηνών μειώνονται», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Κεν Ρόζενμπεργκ από το εργαστήριο Ορνιθολογίας, «αλλά πιστεύαμε ότι, ενώ τα σπάνια πουλιά εξαφανίζονται, τα άλλα πουλιά, που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο υπάρχον περιβάλλον, θα εξισορροπούσαν την κατάσταση».

Οι υπολογισμοί της ομάδας βασίστηκαν στη συγκέντρωση όλων των εκθέσεων για τα πτηνά στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία 50 , δηλαδή κάθε σημαντική έρευνα που διεξάχθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο από το 1970 κι έπειτα.

Η ίδια κατάσταση, πρόσθεσε ο καθηγητής, είναι πιθανό να καταγράφεται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Και η κατάσταση στην Ασία, όπως έδειξε η άλλη μελέτη, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή περίπτωση που προκάλεσε μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας.

A white-nuthatch (Sitta carolinensis) gathers seeds from pinecones in Maxwell Canyon, Utah, USA.
A white-nuthatch (Sitta carolinensis) gathers seeds from pinecones in Maxwell Canyon, Utah, USA.
Maria Jeffs via Getty Images

Το εμπόριο του κελαηδίσματος

Το εμπόριο του πτηνών που κελαηδάνε- πολλά από τα οποία αρπάζονται βάναυσα από την άγρια φύση – αποτελεί τεράστια και επικερδή επιχείρηση σε μέρη της Ασίας, ιδιαίτερα στο νησί της Ιάβα στην Ινδία.

Περίπου 75 εκατομμύρια πουλιά διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα στην Ιάβα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα τα μεταφέρουν σε διαγωνισμούς τραγουδιού για να κερδίσουν έπαθλα έως και 35.000 ευρώ τη φορά.

Ο Χάρ Μάρσαλ, επικεφαλής ερευνητής σε αυτή τη μελέτη, εξήγησε: ”Το εμπόριο εκτιμάται ότι προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην ινδονησιακή οικονομία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη η προσφορά και η ζήτηση των «χαρούμενων πτηνών», ενώ περισσότερα από 200 είδη πωλούνται και πιο μακριά από το αρχιπέλαγος. Σε έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος στο νησί κατέγραψε ότι υπάρχουν περισσότερα από 75 εκατομμύρια πτηνά που βρίσκονται φυλακισμένα στην περιοχή.

Photo Taken In Finland
Photo Taken In Finland
Ashley Ezrachie / EyeEm via Getty Images

Τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί η κατάσταση

Οι προαναφερθέντες ερευνητές έδειξαν αισιόδοξοι για το μέλλον με τον καθηγητή Ρόζενμπεργκ να φέρνει το παράδειγμα της πάπιας του Καναδά και των ΗΠΑ. «Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι κυνηγοί πάπιας ήταν αυτοί που είχαν το σχέδιο για την προστασία τους. Εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί για την προστασία και την αποκατάσταση υγροτόπων, ώστε οι συνθήκες να είναι υγιείς για ένα νόμιμο και ελεγμένο κυνήγι».

Άλλωστε, σύμφωνα με τους ίδιους, το παιχνίδι μπορεί ακόμα να γυρίσει, αν υπολογίσουμε τα πτηνά που δεν κυνηγιούνται και τα άλλα που δεν είναι φυλακισμένα, όπως εκείνα στην Ασία. Ο πληθυσμός μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά νούμερα τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: BBC

|

Δημοφιλή